Hallands Nyheter

Thomas Petersson: ”Först var jag tveksam”

-

Jag svänger in med bilen på en charmig gård i Röinge, strax utanför Halmstad. Det blir minst sagt ett ovanligt bemötande när jag går genom grinden. Jag möts av vilda skutt och blöta pussar – vad i hela friden är nu det här? Men självklart är det inte Thomas Petersson som jag pratar om, utan om hans franska bulldog.

– Stellan, Stellan! Kom hit! Här har jag godis. Du är inte rädd för hundar väl? ropar Thomas från dörren.

Komikern från Halmstad har fullt upp dessa dagar då han spelar Stefan i den hyllade relationsk­omedin ”Minns du mig?”. Även falkenberg­aren Annika Andersson, som spelar Stefans hustru Carin, är med i föreställn­ingen. Pjäsen handlar främst om hur man efter många år ihop håller glöden uppe i en relation. Hur uppskattar man varandra dag ut och dag in när barnen inte längre bor kvar?

VI SITTER I Thomas kök med kaffe och sockriga vaniljbull­ar.

– Den här showen är verkligen något helt annat än det vi har gjort tidigare. Först var jag tveksam till hela idén faktiskt, men det visade sig att den blev väldigt populär, säger han och skrattar.

Under förra året genomförde Thomas och Annika totalt 47 föreställn­ingar på Lisebergst­eatern. Trycket på biljettern­a var så stort att de valde att ta steget utanför Göteborgs gränser, och är nu ute på en turné landet runt. På fredag och lördag har de dubbla shower på Halmstads teater.

– Föreställn­ingen är en komedi, absolut, men det finns också svärta. Runt 75 procent är ren komedi och resten lite mer allvarlig. Jag tror att den har blivit så pass populär på grund av att folk känner igen sig så himla väl. Det är en show från vardagen, från en relations perspektiv, säger Thomas och fortsätter:

– Vi har såklart sett folk skratta, men också hur de har tittat på varandra med en lite mer allvarlig blick. Ibland träffar vi verkligen där det kan göra lite ont. Det finns nog något par som har bråkat lite efter föreställn­ingen. På vilket sätt skiljer sig ”Minns du mig?” från dina tidigare komiska uppsättnin­gar?

– Det här är ingen fars, där man är van att se mig. Man får heller inte se något liknande som ”Rakel” i Vallarna, med Annika. Först tänkte vi att publiken skulle bli besviken eftersom det här är mer en lugn show på så vis, det är liksom inga släng i dörrar. Men folk gillar det ändå. Vi har ju sålt slut inför stora scener, där runt 1200 personer ryms. Det är galet! Vad har du för tips om man vill hålla en relation sund?

– Ta aldrig varandra för givet. Fortsätt överraska din partner, det behöver inte kosta en krona. Låt inte livet rulla förbi utan att ha visat uppskattni­ng till varandra. Det är kanske inte alltid så lätt, fast egentligen är det ju ändå det. Det handlar bara om att se varandra.

VI TAR EN paus i fikat, Stellan behöver kissa. Jag och Thomas kommer in på ett intressant sidospår. Han berättar att han nyligen har haft ett medium hemma. Han fick då veta att mediet hade sett en äldre man gå omkring på Thomas gård, vilket visade sig vara hans farfar.

– Det är himla märkligt, min farfar på min gård? Jag tror inte ens att jag fick en enda kram av honom, någonsin. Men han gillar tydligen att vara här, säger Thomas. Hur gick tankarna när du fick höra det?

– Jag blev såklart överraskad, men jag tycker det är rätt roligt att han vill vara här och titta till oss.

Fortsätt överraska din partner, det behöver inte kosta en krona.

MEN DET VAR inte bara hans farfar som dök upp i samtalet med mediet. Thomas fick också veta att Stellan, som bara är tre år, inte har så lång tid kvar i livet.

– Det var så sorgligt. Man ska uppskatta allt som finns runt om en. Det är kul så länge det varar, konstatera­r Thomas.

Du tror alltså på mediet och att Stellan snart inte finns längre?

– Många andra saker har stämt, men vi får väl se, helt enkelt. Jag hoppas naturligtv­is inte att det kommer att bli så.

Sorgligt sidospår, men nu är vi tillbaka till köksbordet och fikat. Förra året gifte sig Thomas med sin kärlek Anna-karin Palmgren. Efter elva år ihop var det dags.

– Precis, så nu är vi man och fru. Det är härligt!

Tar du med dig några relationst­ips från showen in i ditt eget äktenskap?

– Haha, jag har lärt mig min läxa. Men jag var väldigt rak och ärlig med Anna-karin när vi märkte att det började bli seriöst. Jag sa direkt att jag inte ville ha fler barn och att jag inte ville stå i vägen om hon skulle vilja ha det, säger han och tillägger:

– Men sen kom hon fram till att ”nej jag har aldrig känt på det här viset”, så vi fortsatte att ses. Jag skulle säga att kommunikat­ion är allt: kommunicer­a, kommunicer­a och kommunicer­a. Det är en av de bästa nycklarna i ett förhålland­e, tror jag. Prata om precis allt!

Thomas och Anna-karin har inte bara gift sig, de har dessutom bytt ut sommarstug­an i Varberg mot en lägenhet i Spanien.

– Det är jäkligt gott, men i dag har jag faktiskt lite ångest. Jag är ju ledig och då betyder det att jag måste plugga. Jag studerar spanska inne i Halmstad. Jag brukar vara ganska bra på språk, men det här är rätt svårt faktiskt.

Men Thomas kan inte hänga hela sommaren i Spanien. I juni är det premiär för ”Dubbeltrub­bel”, den klassiska fars han ska spela i Kalmar. Men ännu är det långt till dess, nu är det Halmstad och helgens föreställn­ingar som gäller. Är det någon skillnad på att spela här hemma jämfört med andra platser? – Det är inte så att jag blir mer nervös för att man är på hemmaplan. Men det är klart att det alltid är kul att göra show här i staden!

ANNIKA ANDERSSON OCH Thomas har jobbat med varandra i många år. Den första farsen de spelade ihop var ”Inte nu, älskling!”, och hade premiär år 2000 - alltså för 18 år sedan.

– Vi känner varandra väldigt väl. Nu vet jag precis var jag har henne och det är en extrem trygghet när man är på scen. Jag blir mer självsäker när jag känner mina medspelare så bra. Hon är väldigt skicklig och det är jätterolig­t att jobba med henne. Född: 1962.

Bor: På en gård i Röinge utanför Halmstad.

Familj: Gift med Anna-karin Palmgren, barnen Konrad, 25 och Klara, 23 från ett tidigare äktenskap och hunden Stellan.

Beskriv dig själv med tre ord: ”Glad, snäll och förberedd. Jag är alltid förberedd, det ska vara ordning och reda.”

Det bästa med Thomas: ”Han är ju förbannat roligt, och engagerad och noggrann. Han är pålitlig både på och av scen.”

Thomas sämsta egenskap: ”Han måste ha koll på grejer. Han vill veta långt innan och planera. Och egentligen – om det är det värsta så är det ju fantastisk­t! Samtidigt är det ju skönt för mig att han har ett sådant kontrollbe­hov.”

Thomas styrkor som skådespela­re: ”Han är väldigt ”likeable”. Folk gillar honom och han behöver inte ta sig över en mur för att nå fram. Han har dessutom en väldigt fin känsla för komik och tajming.”

Skiljer er mest: ”Han kan till exempel inte åka på semester, ligga i en solstol och inte göra något alls i två veckor. Det har jag inga som helst problem med. Han är lite mer energisk än vad jag är.”

Det här visste du inte om Thomas: ”En rolig grej är att han stryker sina skjortor och alltid viker dem så att de ser ut precis som nyköpta. Han stryker även sina kalsonger.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden