Hallands Nyheter

Giftattack­en ett ”tecken från Putin”

- TT

Giftattack­en i Salisbury var ett tecken från den ryske presidente­n Vladimir Putin om att ingen kan undgå Rysslands hämnd, hävdar Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson.

Enligt Johnson, som talade inför en grupp parlamenta­riker, var attacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter ett sätt att tala om för avhoppare vad som väntar. Att just Storbritan­nien blev utsatt beror på att man länge påtalat hur Ryssland bryter mot mänskliga rättighete­r.

– DET HÄR är vad som händer om du bestämmer dig för att stödja ett land med andra värderinga­r, så som våra. Du kan förvänta dig att bli avrättad, beskrev Johnson Putins påstådda budskap, enligt BBC.

Att attacken kom inför det ryska presidentv­alet var inte heller någon slump, enligt Johnson.

Ryssland anklagar samtidigt britterna för att antingen ha misslyckat­s med att skydda en rysk medborgare från en ”terroratta­ck”, eller själva ligga bakom giftattack­en, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

– Det finns inget tredje alternativ, sade Vladimir Jermakov, chef för avdelninge­n för ickespridn­ing och vapenkontr­oll vid ryska UD, vid en dragning för utländska diplomater.

SAMTIDIGT ANSER MOSKVA att britterna vägrar samarbeta kring en undersökni­ng om den förgiftade dubbelagen­ten.

– Släpp lite av er russofobi och er ömentalite­t, dundrade Jermakov.

Experter från Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har börjat undersöka platsen för giftattack­en i Salisbury. Enligt tidigare uppgifter beräknas det ta tre veckor innan analysen är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden