Hallands Nyheter

Falkenberg.

Låga priser på skinnen och fortsatta besök av aktivister ger minkfarmar­en i Glommen bekymmer.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

”Om det inte vänder snart måste jag säga upp min personal och sköta anläggning­en själv”. Problemen hopar sig för minkfarmar­e Niclas Pettersson.

Priset på minkskinn sjunker, aktivister­na håller sig inte borta och nya lagar kräver stora investerin­gar. Men Niclas Pettersson som driver Söndregård­s minkfarm ger inte upp, även om situatione­n är ansträngd just nu.

Sedan i somras har djurrättsa­ktivister flera gånger dykt upp i närheten av minkfarmen. Senast i helgen var de på plats igen.

– DE KOM mitt på dagen. De var många, 15-20 personer. Några tog sig över stängslen och polisen kom som vanligt, säger Niclas Pettersson. Han är van vid aktivister­nas påhälsning­ar, även om de inte varit på plats sedan i november förra året.

– Jag får göra vad jag kan för att hålla dem borta, helt enkelt.

Förra året la han 400 000 kronor på nytt stängsel och just nu pågår bygget av en ny hall och flera mindre. Niclas Pettersson räknar med att han under de senaste tio åren gjort investerin­gar på cirka 10 miljoner kronor.

– Sedan årsskiftet gäller en ny lag som säger att minkarna ska vara två och två och inte som tidigare tre och tre tillsamman­s. Det innebär att jag måste bygga ut.

SÖNDREGÅRD­S MINKFARM har funnits i Glommen sedan mitten av 1950-talet. Farmen startades av Niclas Pettersson­s pappa. I dag är det Niclas Pettersson som driver den tillsamman­s med fem anställda.

Nu hopar sig orosmolnen, det är inte bara de ovälkomna besökarna som ställer till problem. Dessutom har priserna på minkskinne­n sjunkit flera år i rad.

– De dåliga priserna på skinnen är värre än aktivister­na. Men jag har varit med om att priserna gått ner och det har varit svårt att få lönsamhet förr. Jag tror att det vänder.

På gården i Glommen finns mellan 17 000 och 18 000 minkar. Pälsen går på export till i huvudsak Kina där marknaden av exklusiva pälsplagg är som störst.

– Om prisutveck­lingen inte vänder snart kan jag bli tvungen att säga upp mina anställda och sköta allting själv. Jag har ju hållit på med detta i alla år, sedan jag slutade skolan. Då är det svårt att hitta ett annat jobb.

I BÖRJAN AV november förra året blev Söndregård­s minkfarm samlingspu­nkt för riksdagsmä­n, branschfol­k, LRF och lokalpolit­iker som kom för att visa sitt stöd för Niclas Pettersson med anledning av djuraktivi­sternas enträgna uppvaktnin­g. Men det är inte bara politiker och branschfol­k som hör av sig till Niclas Pettersson.

– Jag känner ett stort stöd från människor i min närhet. Det känns väldigt bra när det mycket annat känns jobbigt. Jag ger inte upp.

”Jag känner ett stort stöd från människor i min närhet. Det känns väldigt bra när det mycket annat känns jobbigt. Jag ger inte upp”

NICLAS PETTERSSON

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? BEKYMRAD. ”De dåliga priserna på skinnen är värre än aktivister­na”, säger Niclas Pettersson som är bekymrad över prisutveck­lingen på minkskinn.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV BEKYMRAD. ”De dåliga priserna på skinnen är värre än aktivister­na”, säger Niclas Pettersson som är bekymrad över prisutveck­lingen på minkskinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden