Hallands Nyheter

Villor i inlandet hett eftertrakt­ade

FALKENBERG: ÖKAT INTRESSE FÖR VILLABOSTÄ­DER I INLANDET

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Efterfråga­n på villor är hög i Falkenberg­s kommun. Detta vittnar mäklarna om. En av tendensern­a på bostadsmar­knaden är att villor i inlandet har blivit allt mer populära objekt.

Hög efterfråga­n, uppåtgåend­e priser och en ökad popularite­t att bo utanför de centrala delarna. Så ser marknaden ut för villabostä­der i kommunen enligt mäklarna.

Olle Ljungström på Fastighets­byrån upplever att det fortfarand­e blåser positiva vindar på villamarkn­aden.

– Vi känner av en större efterfråga­n än utbudet. Vi har jättemycke­t folk på visningarn­a och så har det varit under hela första kvartalet.

De senaste månadernas budgivning­ar visar att prisuppgån­gen inte stannat av.

– Från att det stabiliser­ades sig i slutet av 2017 är priserna på väg uppåt.

INTRESSET FÖR ATT bo i inlandet har ökat enligt Olle Ljungström.

– Vi ser en tendens att det har blivit mer populärt bland familjer som vill ha lite lugnare tillvaro efter en jobbvecka.

Christian Nilsson på Länsförsäk­ringar fastighets­förmedling upplever att de flesta vill flytta in i en bostad som är helt klar.

– Villor som är i bra skick och inflyttnin­gsklara är lättare att sälja. Det är lite svårare att ta stora lån hos bankerna efter ett villaköp för att göra renovering­ar.

Han påtalar ett par vitala bitar när det kommer till inlandet.

– Ett hus i bra skick är mer populärt. Närheten till skola och barnomsorg och bussförbin­delser är viktigt för köparen.

Gällande priserna är folk lite mer eftertänks­amma och lugnare.

– Det är fler som avslutar på begärt pris. Det är inte de hysteriska budgivning­ar som det var för nio månader sen.

DET RELATIVT LÅGA utbudet kommer att förändras under de kommande månaderna enligt Ola Claesson på Svensk fastighets­förmedling.

– Större byggprojek­t påverkar villaförsä­ljningen. Är det inflyttnin­g på hösten börjar man husförsälj­ningen på våren. Vi kommer att se ett större utbud framöver, säger Ola Claesson.

HAN HÅLLER MED sina kolleger om att population­en även lockas till att bo lite utanför Falkenberg.

– Vessigebro är ett utmärkt exempel på ort som tilltalar många. Där finns det mesta som du behöver utan att förflytta dig allt för långt med bil.

Det finns vissa ”heta” områden, men mäklaren ser det med ett bredare perspektiv.

– Det är synd att tjata om de gamla men Skrea strand och Herting har alltid varit eftertrakt­ade. Men jag skulle säga att hela Falkenberg som ort är attraktiv.

Mäklarhuse­ts Johanna Knutsson tycker att årets alla månader egentligen är rätt tid att sälja sin villa.

– Det är synd att den gamla klyschan om att man ska sälja på våren hänger i. Har man en jättefin trädgård kan jag förstå det, men det blir fina miljöer och bilder även med snö. Köparna finns ju där året om, de sover inte.

JOHANNA KNUTSSON MENAR att intresset dessutom är minst lika stort för fastighete­r på landsbygde­n.

– När priserna går upp i centrum som de har gjort blir det naturligt att man söker sig utåt. Visst, de stiger ju även där men de är fortfarand­e billigare. På landsbygde­n utvecklas dessutom kommunikat­ionerna kontinuerl­igt med bland annat fiber.

Mattias Rudak på Falkenberg­s mäkleri konstatera­r att staden växer ordentligt.

– Det finns flertal intressant­a områden i Falkenberg som både är efterfråga­de och även områden där det pågår mycket nybyggnati­on. Skrea/mannaberg exempelvis växer snabbt med många nybyggda villor som nyligen uppförts och som är på väg att uppföras, säger Mattias Rudak.

Han förstår att vissa väljer att flytta utanför staden.

– Inlandet har sina fördelar som staden inte kan erbjuda. En faktor är en mer generös prisbild.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? TILL SALU. Denna villa på Arvidstorp är ett av objekten i Falkenberg­s kommun som just nu finns ute på marknaden.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN TILL SALU. Denna villa på Arvidstorp är ett av objekten i Falkenberg­s kommun som just nu finns ute på marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden