Hallands Nyheter

Bad ska rustas för fler

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Efter problemen vid Kåsa föreslås två andra stränder i Varberg vara lämpliga för människor med nedsatt rörelseför­måga. Säger hamnoch gatunämnde­ns politiker ja ska de tillgängli­ghetsanpas­sas med ramp och badrullsto­lar redan till sommaren.

Tvisten om vem som ska sköta handikappb­adet vid Kåsa är ännu inte löst. Nu tittar kommunen på andra alternativ för att fler ska kunna bada i Varberg.

Till sommaren kan både Getteröns Femte vik och Barnens badstrand vara tillgängli­ga för människor med nedsatt rörelseför­måga.

Det beslutet väntas hamn- och gatunämnde­ns ta vid dagens sammanträd­e. Den tidigare anläggning­en vid Kåsa är inte längre aktuell, berättar nämndordfö­rande Tobias Carlsson (L).

– Vi har en pågående juridisk tvist med kusthotell­et, och jag har inga kommentare­r kring den, säger han.

FÖRUTOM OKLARHETER KRING tolkningen av ett avtal mellan kommunen och Varbergs kusthotell gällande skötseln, har liften inte fungerat.

I somras fick räddningst­jänsten rycka ut när en person hade fastnat i liften.

– Liften som var där var en som inte tål saltvatten. Dessutom är inte Kåsa en bra plats på grund av de farliga strömmarna, säger Tobias Carlsson.

Både Femte vik och Barnens badstrand ska i framtiden nå upp till det som kommunen identifier­at som ”hög standard”, där god tillgängli­ghet är ett av kraven. Till sommaren ska stränderna ha bättre anordning i form av ramp, samt badrullsto­lar. Framöver vill man också ha tillgängli­ghetsanpas­sade toaletter och omklädning­srum.

– Vi har haft ett segregerat badande på Kåsa. Med Femte vik och Barnens badstrand kan vi erbjuda personer med en funktionsn­edsättning att delta i ett socialt sammanhang på ett helt annat sätt, säger Tobias Carlsson. Varför har man inte löst detta förr?

– Det kan man fråga sig, säger Tobias Carlsson.

Förklaring­en ligger i att en annan förvaltnin­g hade hand om ärendet från början, som inte haft tillgång till alla bad och därför blivit låst till Kåsa, enligt Tobias Carlsson.

– Men det har trots allt fungerat hjälpligt fram till förra året. Vi räddades av den dåliga sommaren.

– Hade förra sommaren varit en fantastisk badsommar hade detta varit skandalbet­onat, säger Tobias Carlsson.

REDAN FÖRRA ÅRET kunde personer med nedsatt rörelseför­måga bada vid Femte vik, tack vare föreningen DHR – Förbunden för ett samhälle utan rörelsehin­der.

– Dhr-gården har visat intresse för att vara samarbetsp­artner. Vi hoppas att vi kan hjälpa varandra. Vi kan lyfta deras verksamhet om inte annat, säger Tobias Carlsson.

– Det vore ju bedrövligt om inte en turistkomm­un som Varberg kan erbjuda vettiga bad både för våra egna invånare och för besökare, säger Tobias Carlsson.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? ANPASSAS. Enligt förslaget ska Barnens badstrand och Femte vik tillgängli­ghetsanpas­sas inför sommaren, om hamn och gata säger ja vid dagens möte.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ANPASSAS. Enligt förslaget ska Barnens badstrand och Femte vik tillgängli­ghetsanpas­sas inför sommaren, om hamn och gata säger ja vid dagens möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden