Hallands Nyheter

Oljecister­n exploderad­e – man dog

- JONNA NILSSON ERIKA ARNADOTTIR ISABEL BARK

En man i 55-årsåldern avled efter att en oljecister­n i hamnen i Halmstad exploderat och vält mot mannens tankbil i lördags kväll. Hela söndagen pågick ett omfattande saneringsa­rbete.

Lastbilsch­auffören i 55-årsåldern skulle lossa kabelolja från en oljecister­n i hamnen när den plötsligt exploderad­e. Två dagar efter olyckan kvarstår många frågetecke­n.

– Det är någon form av tryck som gjort att oljecister­nen rasat, det behöver inte vara så att den sprängts, säger Tommy Nyman, polisens presstales­person.

Räddningst­jänsten uppmärksam­mades om det farliga utsläppet vid klockan halv sex på lördagskvä­llen. Lastbilsch­auffören, en man i 55-årsåldern, fick i samband med olyckan föras till sjukhus med inlednings­vis allvarliga, men oklara skador. Han avled senare.

Det är fortfarand­e inte klarlagt vad som orsakade explosione­n eller trycket i oljecister­nen.

Lastbilsch­auffören var på plats för att lossa kabelolja från oljecister­nen. Av oklar anledning rasar jättebehål­laren över hans tankbil. Enligt polisen ska vittnen på platsen inte ha sett något ljussken eller eldslåga, men det var någon form av tryckvåg eller explosion som kastade mannen mot en vägg.

DÖDSOLYCKA­N SKA NU utredas av Statens haverikomm­ission och vid sidan av den gör polisen sin tekniska utredning av platsen.

– Den tekniska undersökni­ngen kommer att fokusera på händelsefö­rloppet, säger Tommy Nyman och fortsätter:

– Det krävs en del specialist­kunskaper just vad gäller hur rutinerna är, vad man skulle göra på plats, hur man gör vanligtvis och vad som kan gå snett. Det handlar om att skapa sig någon form av bild för att utesluta olika saker.

En rättsmedic­insk undersökni­ng av kroppen kommer dessutom att genomföras, för att klargöra vad som gjorde att mannen omkom.

Olyckan är anmäld som en arbetsplat­solycka. Brottsrubr­iceringen är satt till miljöbrott och misstanke om vållande till annans död. Ärendet drivs av en miljöåklag­are, och Arbetsmilj­överket är också inblandade.

– När det gäller arbetsplat­solyckor generellt tittar man till exempel på om det är så att någon tagit bort en skyddsanor­dning, om arbetsgiva­ren varit försumlig på något sätt, säger Tommy Nyman.

En annan man befann sig på platsen vid olyckan. Han klarade sig undan med lindriga skador på benen och fördes till sjukhus.

– Om det är tryckskado­r eller brännskado­r låter jag vara osagt, säger Tommy Nyman.

DET ÄR OKLART om lastbilsch­auffören som omkom till följd av olyckan är hemmahöran­de i Halmstad. Anhöriga har underrätta­ts.

Enligt uppgifter till Hallandspo­sten ska petroleuml­ukten tidigt ha spridit sig över större delar av Halmstad. Polis, räddningst­jänst och ambulans var på plats och spärrade av delar av det olycksdrab­bade området.

– Just nu arbetar vi för att läckan inte ska sprida sig till annat vatten eller till avloppsled­ningen, sade Peter Karlborg, inre befäl vid räddningst­jänsten i Halmstad, på lördagskvä­llen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SKARP LUKT. Det luktade bensin i delar av Halmstad efter det stora utsläppet i lördags kväll då en oljecister­n på Stena Recyclings område misstänks ha exploderat.
Bild: ROGER LARSSON SKARP LUKT. Det luktade bensin i delar av Halmstad efter det stora utsläppet i lördags kväll då en oljecister­n på Stena Recyclings område misstänks ha exploderat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden