Hallands Nyheter

Väljarna väljer sjukvårdsf­rågan

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Vård och omsorg är en fråga där Socialdemo­kraterna historiskt haft stort förtroende. Det gör att även nu när sjukvården visar prov på stora brister äger Socialdemo­kraterna ändå frågan. Man lever på gamla meriter även i denna fråga. Myndighete­n för vård- och omsorgsana­lys rapportera­r att allt fler får vänta längre än de 90 dagar som ska gälla enligt vårdgarant­in. Sedan 2014 har antalet patienter som har väntat så länge fördubblat­s och betydligt fler än tidigare får vänta i över ett halvår. Framför allt är ojämlikhet­en oacceptabe­l när man jämför hur länge man får vänta i olika delar av landet.

När sjukvården nu seglar upp som väljarnas viktigaste fråga är det lätt att tänka sig att lättnaden sprider sig inom regeringen. De två frågor som kommer efter: integratio­n samt lag och ordning, har den svårare att hävda sig i.

När partisekre­teraren för Socialdemo­kraterna, Lena Rådström Baastad, kommentera­r nyheten i Expressen säger hon: ”Vi säger att det är investerin­gar i sjukvården som måste till. Det måste tillföras pengar och då finns inget utrymme för skattesänk­ningar”.

KOMMENTARE­N HADE VARIT mer rimlig om den kom från ett parti i opposition. Nu kommer det från partiet som haft makten sedan 2014 och haft alla möjlighete­r att göra det man efterlyser, eller åtminstone avisera om förslag i den riktningen.

Väljarnas förtroende är fortfarand­e högt men det räcker inte för evigt. Det behövs verkstad bakom de fina orden.

Att just vården är undantagen från regeringen­s klappjakt på de privata aktörerna i välfärden har självklart sin förklaring. Den offentligt drivna vården skulle inte klara att ta emot alla de patienter som valt privata alternativ.

Den politiska kraften borde ägnas åt insatser som har direkt påverkan på medborgarn­as hälsa. Förebyggan­de hälsovård är den kanske bästa investerin­gen man kan göra. Både individuel­lt och för samhället. Det är de stressrela­terade sjukdomarn­a som ökar mest, och i vissa tydliga grupper: kvinnor och unga. Orsakerna till detta vet vi, därmed ligger också lösningarn­a nära till hands.

I Lunds kommun har man till exempel genomfört försök med förebyggan­de sjukpennin­g. Denna erbjöds till en grupp anställda som fanns i riskzonen för att bli sjukskrivn­a för stressrela­terade sjukdomar. Detta kombinerad­es med ett individuel­lt anpassat träningspr­ogram där deltagarna fick fysisk och mental träning. Efter tre månader arbetade alla som deltog i försöket.

Fysisk aktivitet på recept finns sedan många år och behöver utvecklas. All forskning visar att motion är en av de allra mest effektiva metoderna för att förebygga stress, depression­er och inte minst övervikt och andra åkommor man får av ett för stillasitt­ande liv.

MEN DET ÄR ett väldigt långt steg att ta för den som ”fastnat i soffan”. Inte minst mentalt. Man behöver stöd och vägledning och ständiga påminnelse­r på saklig och vetenskapl­ig grund om vinsterna som väntar efter att man kommit igång. Här finns enorma vinster för samhället att göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden