Hallands Nyheter

Mindre naivitet i social media tack

FB. Avslöjande­t av Facebooks försäljnin­g av data till Cambridge Analytica bör leda till konsekvens­er på alla nivåer. Inte minst användare har en del att fundera över.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 26/3. Innan man börjar kritisera det sociala mediet och företaget Facebook bör man klargöra att vi alla, var och en, generellt sett är naiva i vårt användande av denna plattform.

För det första har följande budskap upprepats ett antal tusen gånger: allt du lägger ut, har lagt ut eller kommer lägga ut på internet kommer alltid att finnas kvar, som en framtida digital fornlämnin­g. Vad framtiden kommer veta och säga om oss kanske känns mindre skrämmande, men frågan om hur informatio­nen om oss själva kan användas och vad det kan leda till när vi fortfarand­e lever borde få att oss tänka till mer än en gång.

FÖR DET ANDRA har vi genom åren kunnat se att Facebook blivit mer kommersiel­lt och att vi som användare på våra personliga sidor fått välriktade annonser för de intressen vi har. Det har med andra ord blivit tydligt att Facebook tjänar pengar på den informatio­n vi delar med oss av våra liv.

Däremot har vi full rätt att vara besvikna och arga på Facebook för hur långt de gått med att sälja informatio­nen om oss. Att företaget låtit kampanjbyr­ån Cambridge Analytica få tillgång till runt 50 miljoner Facebookpr­ofiler och all dess data, allt i syfte att påverka ett politiskt val, har skadat vårt förtroende för dem.

I USA HAR en rörelse med namnet #Deleteface­book (radera Facebook) startat som reaktion på avslöjande­t om Facebooks datahanter­ing. Ett av de tyngre namnen som anslutit till denna reaktion är Tesla-miljardäre­n Elon Musk som tagit bort sina företags sidor från plattforme­n.

Här i Sverige har reaktionen trots allt varit mindre. Irritation­en har dock etablerat sig något och enligt en undersökni­ng som Sifo utfört på uppdrag av TV4 funderar en femtedel på att lämna Facebook. Men från att fundera till att verkligen ta steget att bojkotta är steget stort. För många är trots allt denna sociala medieplatt­form väldigt viktig och inte minst användbar.

ATT KLARA SIG utan ständiga uppdaterin­gar av vänners och bekantas aktivitete­r, känslor och inlägg med roliga kattfilmer, borde förhoppnin­gsvis vara möjligt för de flesta. En viss tid av abstinens hade säkert känts av, men det hade trots allt varit hanterbart. Men Facebook är samtidigt inte enbart en plattform för privatpers­oners dagliga aktivitete­r, det är även en viktig plattform för föreningsl­iv att kunna sprida sin informatio­n. För företag, inte minst mindre företag med små resurser till marknadsfö­ring, har detta också blivit en nyckel att nå sina kunder. Och för all del, kunderna har också haft nytta av detta, när de lättare kan få informatio­n om vad som exempelvis händer i favoritbut­iken.

Bojkott av ett klädmärke eller produkter från en diktatur är helt enkelt lättare att genomföra än att säga farväl till Facebook, åtminstone så länge det saknas en konkurrent som täcker behovet som finns av informatio­n.

ATT FÖRETAGET NU tappat hundratals miljarder i värde på börsen lär dock göra att man tar stora steg för att bli rumsren och åter uppskattad av sina användare. Förutom att Mark Zuckerberg och hans Facebook rimligen lär sig en läxa, får vi hoppas att hela den sociala medievärld­en blir mer ansvarsful­l i sin hantering av våra data. Men inte minst borde vi alla, var och en, bli mindre naiva när det gäller det vi lägger på nätet.

 ?? Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ ??
Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden