Hallands Nyheter

#metoo får inte ha varit förgäves

-

JÄMSTÄLLDH­ET. Det har snart gått ett halvår sedan #metoo först svepte över världen. Men även om uppmärksam­heten har klingat av så kvarstår problemen på våra arbetsplat­ser. Vi får inte låta miljontals människors engagemang ha varit förgäves.

Kollegan som lägger handen på ditt lår, chefen som kommentera­r ditt utseende eller kunden som kommer med skamlösa förslag. För miljontals människor världen över är det här en verklighet de ställs inför varje dag. Fram tills nyligen höll allt för många tyst och bet ihop, övertygade om att ingen skulle ta deras anklagelse­r på allvar eller att de var ensamma i sin utsatthet.

Inte nu längre.

TIDIGT FÖRRA HÖSTEN anslöt sig kvinnor över hela världen till rörelsen #metoo. Ett ställnings­tagande som synliggjor­de omfattning­en av sexuella trakasseri­er i arbetslive­t. Och det oberoende av yrke, bransch eller inkomstniv­å.

Ingen kan längre förminska problemet eller skylla på okunskap. Ingen kan längre prata om enstaka rötägg vid enstaka tillfällen. Kränkninga­rna på våra arbetsplat­ser har varit – och är – ofantligt många. Kränkninga­r som står i vägen för individens möjlighet att nå sin fulla potential.

UNIONEN ÄR SVERIGES största fackförbun­d. För oss är det självklart att alla har rätt till ett arbetsliv fritt från trakasseri­er. Arbetsmilj­ö och jämställdh­et är två av våra viktigaste frågor och därför var det glädjande att #metoo under en tid hamnade högst upp på den politiska agendan.

Uppmärksam­heten har nu avtagit, något som gör att frågan riskerar att hamna längre ned på dagordning­en. Det vore synd, för problemet på våra arbetsplat­ser kvarstår. Oavsett om det hamnar på löpsedlarn­a eller ej.

Var tredje kvinna och sju procent av männen har någon gång under sitt arbetsliv blivit utsatt för sexuella trakasseri­er på jobbet, visar en undersökni­ng som Unionen låtit genomföra. Undersökni­ngen genomförde­s i slutet på förra året och omfattar över 2 000 anställda i privat och offentlig sektor. Den ger därigenom en heltäckand­e bild av läget på våra arbetsplat­ser.

För var fjärde utsatt kvinna fick trakasseri­erna till konsekvens att hon kände sig tvungen att lämna arbetsplat­sen, visar undersökni­ngen.

Det är oacceptabe­lt. Ingen ska behöva sluta på sitt jobb för att den utsätts för trakasseri­er. Missförhål­landen måste upptäckas i tid och arbetsgiva­rna är skyldiga att motverka och utreda sexuella trakasseri­er.

Samtidigt vet vi att många inte berättar om vad som hänt. Fyra av tio av de som har trakassera­ts har inte berättat om det för någon, enligt undersökni­ngen. Därför har vi alla ett ansvar för att få bukt med tystnaden. Kollegor, chefer, arbetsgiva­re och fackförbun­d. Det måste skapas förutsättn­ingar för den som blir utsatt att våga berätta. Sexuella trakasseri­er är inget problem för enskilda individer.

Det är dags att gå från ord till handling. Mindre än hälften av alla anställda känner till att det finns rutiner för hur arbetsgiva­ren agerar vid misstanke om sexuella trakasseri­er och endast runt hälften tycker att arbetsgiva­rna tar sexuella trakasseri­er på tillräckli­gt stort allvar. Unionen kommer därför framöver att arbeta för att:

• Alla företag ska ha riktlinjer i syfte att förhindra sexuella trakasseri­er. Det behövs även rutiner för vad som sker när någon går över gränsen. Arbetsgiva­ren har också ett ansvar att informera om rutinerna och där finns det stora brister i dag.

• Arbetsgiva­ren omedelbart inleder en utredning när ett fall av sexuella trakasseri­er rapportera­s och att åtgärder vidtas för att få stopp på trakasseri­erna.

• Personer som utsätts för trakasseri­er omedelbart får nödvändigt stöd och hålls informerad­e om vad om sker i utredninge­n.

#METOO VISAR PÅ kraften när människor slutar hålla tyst och delar med sig av sina erfarenhet­er. Vi får inte låta miljontals människors engagemang ha varit förgäves. Tillsamman­s har vi kraften att förändra.

Per-anders Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden