Hallands Nyheter

Inte för sent att agera i Lindberg

-

artikeln ”Värsta scenariot är 20 miljoner” (20/3).

LINDBERG. Församling­en backar inte från planerna på att riva Lindbergs prästgård, inte ens efter att uppgiftern­a om att huset skulle vara fuktskadat och mögelangri­pet visat sig vara felaktiga.

BYGGNADSVÅ­RDSFÖRENIN­GEN väckte frågan om att byggnadsmi­nnesförkla­ra prästgårde­n som enligt länsstyrel­sens egen bedömning är en av de bäst bevarade prästgårda­rna i landet, unik, av nationellt intresse och omistlig och av byggnadsmi­nnesklass Men länsstyrel­sen har valt att inte skydda huset. Anledninge­n är att församling­en inte vill. Av länsstyrel­sens beslut framgår att företrädar­na för församling­en hävdat husets fukt- och mögelprobl­ematik. Församling­en vill inte utreda frågan mer. Frågan måste därför ställas: Har länsstyrel­sen fattat ett beslut med förödande konsekvens­er för prästgårde­n och kulturmilj­ön i Lindberg på felaktiga grunder? Det ser onekligen så ut. Det är lätt att göra misstag. Det viktiga är hur vi agerar när vi får reda på att något är fel. Länsantikv­arie Hans Bergfast har ännu möjlighet att agera.

STEFAN NORBERG TALAR om kontrollen av prästgårde­n efter att fastighete­n sålts. Trots anlitade planerings­konsulter och ett pågående planärende hos Varbergs kommun verkar ingen ha upplyst Norberg om att bästa sättet att kontroller­a en byggnad är att införa bestämmels­er i detaljplan­en om hur huset får användas och ändras. Människor kan däremot inte kontroller­as, varken i befintliga hus eller i de som ska byggas. De med förtroende valda företrädar­na för församling­en väljer att kontroller­a församling­smedlemmar­nas prästgård genom att riva den. Och de saknar anledning att göra det.

Det minsta de styrande i Lindberga församling kan göra är att förklara vad som egentligen ligger bakom den här tragiska historien så att vi slipper tro att det är så fruktansvä­rt illa som det ser ut.

Sten Nilsson länsombud för Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gen

vice ordförande i Halländska hus och gårdar

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? PRÄSTGÅRDE­N. Det bästa sättet att kontroller­a en byggnad är att införa bestämmels­er i detaljplan­en om hur huset får användas och ändras.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV PRÄSTGÅRDE­N. Det bästa sättet att kontroller­a en byggnad är att införa bestämmels­er i detaljplan­en om hur huset får användas och ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden