Hallands Nyheter

Läckaget kräver stor sanering

- ISABEL BARK

Saneringen av olycksområ­det pågick hela söndagen. Stora mängder olja och andra ämnen läckte ut i hamnbassän­gen och flera åtgärder sattes in för att hindra att dessa spreds vidare ut i Kattegatth­amnen.

På söndagsför­middagen samlades representa­nter för Halmstads kommun, räddningst­jänsten, polisen och saneringsf­öretag i en arbetsbod på Oljevägen för att gå igenom läget och bestämma hur man går vidare med saneringsa­rbetet i det förorenade området. Utsläppet spred sig till en närliggand­e hamnbassän­g vid Sibiriegat­an.

– ÄVEN OM det finns en stor osäkerhet om läget så har vi just nu bra kontroll. Men det är svårt att veta när vi har att göra med så farliga ämnen. Saneringsf­öretaget har tagit in ytterligar­e resurser, säger Maria Wikland, kommunikat­ör i beredskap på Halmstads kommun.

Företaget Entropi Sanering hade personal på plats från halv åtta på lördagskvä­llen och ägnade hela natten åt att sanera området från olja.

De fortsatte saneringen under hela söndagen, och troligtvis ytterligar­e ett par dagar.

– Man känner att det luktar skarpt. Vi lägger ut en skärm som går tvärs över hamnbassän­gen för att förhindra att olja går vidare ut i Kattegatth­amnen, säger Anders Assarsjö på Entropi Sanering.

SKÄRMEN GÅR NED 30 centimeter under ytan och 20 centimeter ovanför ytan och ska fånga upp förorening­arna. Dock har det visat sig att det inte var ren dieselolja som rann ut, utan emulsioner av olika petroleump­rodukter vilket gör det svårare att sanera.

– Det finns två olika vägar som oljan kan sprida sig. Den ena är mot hamnbassän­gen där oljan redan läckt ut. Den andra leder till en dagvattend­amm och där är det tilltäppt så den har vi under kontroll, förklarar Tomas Sjöstedt på kommunens miljöförva­ltning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden