Hallands Nyheter

En utbildning för vardagsliv, kreativite­t och ansvar

- LENA LYXELL

– Välkomna hit! Eleverna på Katrineber­gs folkhögsko­las praktiska linje har öppet hus och visar upp vad de gör och hur de lever.

Katrineber­gs praktiska linje är en utbildning för den som gått gymnasiesä­rskolan, eller på annat sätt har behov av extra stöd. Utbildning­en är tvåårig och eleverna bor på skolan.

– Utbildning­en är nyckeln till ett självständ­igt liv, säger Jonas Hall, en av två lärare på linjen som dessutom har fyra assistente­r. Personalen är på plats både på dag- och kvällstid.

Praktiska linjen är så klart en praktisk utbildning. Eleverna får till exempel lära sig att tvätta, städa och att laga mat.

– Det handlar om vardagskun­skap, om sånt som är viktigt att kunna när man flyttar hemifrån, säger Jonas Hall.

På lördagen hade linjen öppet hus för att blivande elever och deras föräldrar skulle kunna få en bild av vad som händer på skolan. Linjen har riksintag och eleverna kommer till allra största delen från Halland, Malmö och Göteborg, men här finns även mer långväga elever.

Förutom den praktiska vardagliga utbildning­en ingår många kreativa lektioner. Eleverna har bland annat tillgång till en egen keramikver­kstad och målarhall. Nicole Nagel har gått på skolan i ett år och trivs som fisken i vattnet. Hon gillar att göra armband och är fullt sysselsatt med det när besökarna tittar in.

– Jag tycker bäst om musiken. Jag gillar att sjunga, förklarar hon.

”Utbildning­en är nyckeln till ett självständ­igt liv”

JONAS HALL

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? GÄNGET. Marcus Karlsson, Daniel Ansebor, Felix Ek, Gustav Ekvall, Jonas Hall, Alexander Andersson, Reine Karlsson, Cajsa Hökerberg, Caroline Ingman, och Nicole Nagel.
Bild: LENA LYXELL GÄNGET. Marcus Karlsson, Daniel Ansebor, Felix Ek, Gustav Ekvall, Jonas Hall, Alexander Andersson, Reine Karlsson, Cajsa Hökerberg, Caroline Ingman, och Nicole Nagel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden