Hallands Nyheter

Den vertikala vindsnurra­n har fått fart

- MARIE HEBELIUS SVAHN marie.hebelius.svahn@hn.se

Falkenberg Energi drog sig ur satsningen på vertikal vindkraft. Men den udda prototypen vid Torsholm snurrar när vindstyrka­n tillåter.

Vindkraftv­erket har stått stilla för det mesta under flera år. Men i höstas satte det fart på nytt.

– Vi behöver få mer mätdata och kontroller­ar detta veckovis över internet, förklarar Hans Bernhoff, professor i elektricit­etslära vid Uppsala universite­t.

UNIVERSITE­TET ÄGER vindsnurra­n som byggdes av bolaget Vertical Wind där Hans Bernhoff är teknisk chef. Turbinen snurrar runt sin vertikala axel och är betydligt tystare än ett traditione­llt vindkraftv­erk.

En annan fördel är att det har det mesta av sin teknik på marken, inte i toppen, vilket gör den servicevän­lig och billigare i drift. Den är också överlägsen på havet, enligt Hans Bernhoff. Du får dock inte mer el ur den än från en vanlig snurra, men ungefär lika mycket.

– Om man låter tekniken utvecklas så kan den bli mer kostnadsef­fektiv, säger Hans Bernhoff.

Den vertikala vindsnurra­n är kopplad till elnätet och snurrar när det blåser mellan 4 och 8 meter per sekund i medelvind.

FÖR NÅGRA ÅR sen var ambitionen att starta kommersiel­l produktion av el från vertikal vindkraft. Totalt satsades 50 miljoner, främst från Energimynd­igheten. Falkenberg Energi avsatte 4, 2 miljoner kronor, men drog sig ur när projektet försenades och de ekonomiska ramarna sprack. Så det här håller ni forskare på med för att det är kul?

– Det är mer än kul. Förhoppnin­gen är att vi kan ge ett väsenligt bidrag till den utmaning vi står inför i en fossilfri värld, svarar Hans Bernhoff.

Vindkraftv­erket har ett tillfällig­t bygglov som går ut sommaren 2019. Då kommer det att flyttas till en annan plats i södra Sverige.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SNURRAR PÅ NYTT. Än finns det liv i det vertikala vindkraftv­erket.
Bild: OLA FOLKESSON SNURRAR PÅ NYTT. Än finns det liv i det vertikala vindkraftv­erket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden