Hallands Nyheter

Misär driver unga in i sexhandeln SVERIGE:

NY MÄNNISKOHA­NDELSHÄRVA KOPPLAS TILL RUMÄNIEN

- ANJA HAGLUND/TT

– Det är inte unikt på något sätt. Många av de här ärendena har en länk till Rumänien, säger Patrik Cederlöf, senior utredare inom prostituti­on och människoha­ndel på Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Många av de kvinnor som utnyttjas i prostituti­on i Sverige kommer från Rumänien. Men det gör också en majoritet av dem som döms för människoha­ndel samt koppleri av gränsövers­kridande eller människoha­ndelslikna­nde karaktär i Sverige.

DE FYRA SOM misstänks ha agerat hallickar i härvan i region Väst tillhör enligt polisen ett östeuropei­skt kriminellt nätverk som värvade unga kvinnor på olika platser i Rumänien och lät dem utnyttjas i prostituti­on på lägenhetsb­ordeller i Göteborg, Malmö och Växjö – samtidigt som kvartetten tros ha tagit en stor del av intäkterna.

Utsatthete­n som driver kvinnor från fattiga länder i öst in i sexhandel kan för oss vara svårt att förstå, säger Patrik Cederlöf.

–Vi har varit nere och jobbat både i Rumänien och Bulgarien och har sett de här extremt utsatta områdena. Men bland svenskar i allmänhet finns en stor okunskap kring hur svåra omständigh­eterna faktiskt är. Man förstår inte hur illa det kan vara, hur socialt och ekonomiskt utsatt man kan vara, hur stort utanförska­pet är, säger han.

SKILDRINGA­R AV prostituti­onen i Rumäniens huvudstad Bukarest har visat hur tonåringar säljer sex för några tior på gatan.

Mot den bakgrunden kan en försörjnin­gsmöjlighe­t i Sverige verka attraktiv, eller åtminstone bättre än i hemlandet.

Många blir också manipulera­de in i sexhandel av en ”pojkvän”, ett fenomen som till och med fått ett eget namn: ”loverboy syndrome”.

– Ibland diskuteras prostituti­on utifrån att kvinnorna gjort ett fritt val. Men befinner man sig i en väldigt utsatt situation i sitt hemland är det inte så mycket fritt val – det är det enda alternativ man har, säger Patrik Cederlöf.

– Jag skulle våga påstå att i stort sett alla som befinner sig i prostituti­on vill lämna eller ha ett annat liv.

Att kriminella människoha­ndlarnätve­rk specialise­rar sig mot Sverige, trots jämförelse­vis tuff

MÖJLIGHETE­N ATT DRA in mer pengar kan också spela in. I länder där prostituti­on är tillåtet kan konkurrens­en vara hårdare.

–Priserna kan ligga lägre där än de gör här. Här finns en större chans att tjäna mer och det ser organisatö­rerna. Man behöver inte betala till en bordelläga­re och pengarna beskattas inte utan går rakt ner i fickan, säger Patrik Cederlöf.

Extrem misär driver unga kvinnor från Östeuropas fattigaste länder in i svensk prostituti­on. I veckan rullades vad som kan vara en ny människoha­ndelshärva upp i region Väst, med kopplingar till Rumänien. Inget annat land har lika många dömda i Sverige för människoha­ndel och koppleri över gränserna.

”Det som över allt annat styr är efterfråga­n – att svenska män är intressera­de av att betala för sexuella tjänster”

PATRIK CEDERLÖF, utredare på Jämställdh­etsmyndigh­eten

Att få stopp på sexhandeln är framför allt en fråga för politikern­a, anser Cederlöf.

– Mycket handlar om att Eumedlemss­taterna måste ta ansvar för sina medborgare. Men efterfråga­n är också en viktig faktor och där behöver man jobba både preventivt och också direkt genom att lagföra och identifier­a den här problemati­ken.

 ??  ??
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? SVÅR SITUATION. ”Bland svenskar i allmänhet finns en stor okunskap kring hur svåra omständigh­eterna faktiskt är”, förklarar utredaren Patrik Cederlöf och syftar på extremt utsatta områden i Rumänien och Bulgarien.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV SVÅR SITUATION. ”Bland svenskar i allmänhet finns en stor okunskap kring hur svåra omständigh­eterna faktiskt är”, förklarar utredaren Patrik Cederlöf och syftar på extremt utsatta områden i Rumänien och Bulgarien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden