Hallands Nyheter

800 djur i beslag – krokodiläg­are misstänkt

- TT

En man i 30-årsåldern misstänks för grovt artskyddsb­rott sedan polisen omhänderta­git en mängd djur vid ett tillslag på en mindre ort i Skåne, skriver Skånska Dagbladet.

Polisen misstänker näthandel med fridlysta djur och växter. När tillslaget gjordes i lokalen i tors- dags upptäcktes omkring 800 djur, bland annat ett par krokodiler, giftormar, giftödlor, sköldpaddo­r och även flera svaga och döda djur.

– Det här är bland det största vi har sett, säger Marcus Björklund, chef för djurskydds­enheten vid länsstyrel­sen, till Sydsvenska­n.

Nationella operativa avdelning (Noa) gick in i byggnaden ihop med inspektöre­r från länsstyrel­sens djurskydds­enhet och lokala poliser efter ett anonymt tips om att det fanns en mängd ödlor, ormar och krokodiler i lokalen.

Djuren omhänderto­gs direkt då de ansågs kunna utsättas för lidande. Nu är det polisen som ska försöka placera ut dem, något som kan vara problemati­skt när det gäller vildfångad­e djur.

–Det gäller att få tag på någon, ofta en djurpark eller liknande, som har tid och plats för att ta emot de här djuren. Ibland tvingas man avliva dem om man inte hittar någon som kan ta emot dem, säger Marcus Björklund. Den misstänkte mannen har förhörts av polisen och därefter släppts på fri fot. Fängelsest­raffet för grovt artskyddsb­rott är högst fyra år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden