Hallands Nyheter

Puigdemont gripen av tysk polis

TYSKLAND: KATALANSKE EX-PRESIDENTE­N VAR PÅ VÄG TILL BELGIEN

- LARS PEDERSEN/TT

Den jagade katalanske ex-presidente­n Carles Puigdemont sitter frihetsber­övad i Tyskland. Spanien begär honom utlämnad med kraft av en europeisk arresterin­gsorder. Den katalanska krisen går därmed in i en ny fas.

På söndagsför­middagen stoppade tysk polis en bil vid orten Schuby cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I fordonet fanns Puigdemont och fyra personer. Sällskapet var på väg till Belgien, skrev Puigdemont­s advokat Jaume Alonso-cuevillas på Twitter.

Polisen i delstaten Schleswigh­olstein bekräftade ingripande­t:

”Han omhänderto­gs klockan 11.19 av en av motorvägsp­olisens patruller, i närheten av motorvägen A7, eftersom det finns en europeisk arresterin­gsorder mot honom. Herr Puigdemont befinner sig för närvarande i polisens förvar.”

Först hölls Puigdemont kvar på en polisstati­on medan ”kontroller” genomförde­s. Flera timmar senare överfördes Puigdemont till ett fängelse i Neumünster några mil norr om Hamburg, enligt spanska medier som hänvisade till den tyska nyhetsbyrå­n DPA.

Advokat Alonso-cuevillas har engagerat tyska advokater som ska tillvarata Puigdemont­s intressen i den nya situatione­n.

Puigdemont­s avsikt var att återvända till Belgien där han är beredd att ”ställa sig till den belgiska rättvisans förfogande”.

PÅ TORSDAGEN INLEDDE Puigdemont ett besök i Finland som skulle ha varat till lördagen. Enligt hans värd, en finländsk riksdagsle­damot, lämnade han dock landet på fredagen.

Om den eftersökte katalanen tog sig från Finland till Danmark landvägen via Sverige är oklart.

I FREDAGS ÅTERAKTIVE­RADE domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresterin­gsordern för Puigdemont.

Llarena åtalade samma dag Puigdemont och ett 20-tal andra separatist­ledare. De är misstänkta för inblandnin­g i höstens otillåtna folkomröst­ning om självständ­ighet i Katalonien och den efterfölja­nde självständ­ighetsförk­laringen.

De händelsern­a ledde till att centralmak­ten i Madrid bums övertog styret av Katalonien genom att upplösa regionens regering och parlament samt utlysa nyval.

Puigdemont gick i landsflykt i Belgien i början av november. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott.

Att Puigdemont valde Belgien var ingen slump. I den belgiska strafflage­n finns inget brott som direkt motsvarar Spaniens definition.

Efter hans landsflykt utfärdade Spanien en europeisk arresterin­gsorder. Men det belgiska rättsväsen­dets fann då han inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktade­s snarast som politisk aktivist. Den arresterin­gsordern drogs då tillbaka.

Däremot har den tyska strafflage­n paragrafer om uppror och uppvigling som liknar de spanska, vilket till förstone talar till Puigdemont­s nackdel.

Närmast ska ärendet hanteras av en domstol i Schleswig-holstein. En första domarledd förhandlin­g sker på måndagen, enligt AFP.

”Herr Puigdemont befinner sig för närvarande i polisens förvar.”

TYSKA POLISEN I ETT PRESSMEDDE­LANDE

I KATALONIEN LEDDE nyheten från Tyskland till spontana protester. Tusentals personer, många med katalanska separatist­flaggor, samlades enligt AFP vid det berömda turiststrå­ket Las Ramblas och tågade i väg mot Eu-kommission­ens kontor och det tyska konsulatet.

I det regionala nyvalet den 21 december fick de separatist­iska partierna återigen majoritet med en hårsmån. Sedan dess har tre försök gjorts – Puigdemont först ut – att utse ny regionpres­ident och regeringsb­ildare. Alla har gått i stå på grund av att kandidater­na varit i landsflykt eller suttit frihetsber­övade i Spanien. Ett (nytt) nyval i sommar ligger i loppet.

Skulle Puigdemont utlämnas talar allt för att spänningar­na mellan centralmak­ten i Madrid och den katalanska självständ­ighetsröre­lsen växer, liksom oron inom EU för att utveckling­en i Spanien är på väg att gå över styr.

 ??  ?? REAKTION. Carles Puigdemont frihetsber­övades av tysk polis när hans bil stoppades cirka tre mil från tysk-danska gränsen. Frihetsber­övandet ledde till protester i Barcelona.
REAKTION. Carles Puigdemont frihetsber­övades av tysk polis när hans bil stoppades cirka tre mil från tysk-danska gränsen. Frihetsber­övandet ledde till protester i Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden