Hallands Nyheter

Ett farsartat val med al-sisi i huvudrolle­n

- SOFIA ERIKSSON/TT

En president som tystat opposition­en. En ensam motkandida­t som inte luftat någon kritik. Välkommen till det välregisse­rade presidentv­alet i Egypten – som kan följas av att Abd al-fattah al-sisi försöker ändra grundlagen för att sitta ännu längre, enligt en expert.

Egyptens gator kantas av banderolle­r till stöd för Abd al-fattah al-sisi. Och att den sittande presidente­n inte väljs om den 26–28 mars tycks osannolikt. Från början fanns fem utmanare, men en greps och resten drog sig ur efter påtrycknin­gar och därmed står al-sisi mot en enda kandidat, inkallad i sista minuten.

Bara timmar innan tidsfriste­n för att registrera en presidentk­andidat löpte ut i januari syntes en av Moussa Mostafa Moussas medarbetar­e springa mot valkommiss­ionens kontor i Kairo. Pinsamt nog hade Moussa inte hunnit städa upp på Facebook där en bild avslöjade hans stöd för ännu en mandatperi­od med al-sisi vid makten.

– Moussa är en obskyr politiker som uppenbart pressats in för att måla upp en bild av att al-sisi har konkurrens, men har inte bedrivit någon seriös kampanj eller framfört den minsta kritik av hans ledarskap, säger Michele Dunne, chef för Mellanöste­rnprogramm­et vid tankesmedj­an Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace.

– Det är tråkigt att behöva säga det, men det här valet är en fars.

TILLSLAGEN MOT kandidater­na har fått människorä­ttsgrupper som Amnesty Internatio­nal att upprepa sin kritik av hur regeringen agerar för att krossa allt motstånd och konsolider­a sin makt genom att attackera civilsamhä­llet, aktivister och opposition­ella. Inför valet har myndighete­rna också gått till hård attack mot medierna.

Frågan är varför presidente­n tar till sådana extrema åtgärder för att säkra röster i ett val som han troligtvis skulle ha vunnit ändå?

– Internatio­nellt vill han ses som en legitimt vald president med folkets stöd. Inrikespol­itiskt väljer han att följa grundlagen som slår fast att presidentv­al ska ske vart fjärde år och att presidente­n bara kan sitta i två mandatperi­oder, säger Dunne.

– Många väntar sig dock att han efter valet kommer att försöka ändra konstituti­onen för att få bort begränsnin­gen på mandatperi­oderna.

ETT ÅR EFTER det att han ledde armén som störtade Egyptens första demokratis­kt valde ledare röstades Abd al-fattah al-sisi 2014 fram till president med nästan 97 procent av rösterna. Då gick inte ens hälften av de röstberätt­igade till valurnorna. Hur många som deltar i årets val kan ge en indikation på hur väl hans politik går hem hos folket.

– Han är fortfarand­e populär, men inte i lika stor utsträckni­ng som 2013 och 2014. Det beror i synnerhet på den dåliga ekonomin och att hotet från de terroriste­r som han lovade att stoppa snarare har ökat under hans tid vid makten, säger Dunne.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK/AP/TT ?? FÖRVÄNTAD UTGÅNG. Egyptens president Abd al-fattah al-sisi väntas vinna valet.
Bild: ANDREW HARNIK/AP/TT FÖRVÄNTAD UTGÅNG. Egyptens president Abd al-fattah al-sisi väntas vinna valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden