Hallands Nyheter

Livets gång.

VARBERG: BIRGITTA NJUTER AV LIVET SOM PENSIONÄR

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Birgitta Thorsson fick ett toppjobb på Volvo trots att flera manliga kurskamrat­er misstrodde hennes talang.

Birgitta Thorsson har en lång karriär som uppskattad designer bakom sig. Men nu ligger all fokus på resor, måleri, aktieaffär­er och boule i stället. – Det är viktigt att ta tillvara på dagen, säger hon.

Under tidigt 90-tal flyttade Birgitta tillbaka till sitt barndomshe­m på Östra vägen i Varberg. Då hade hon bott i Göteborg i 30 år och hade ett toppjobb som inrednings­arkitekt och designer på Volvo. Men karriärval­et var från början inte helt självklart.

– Jag var hemmafru tills att barnen började skolan. Men på en yrkesvägle­dningskurs frågade en psykolog om jag någonsin funderat på att bli inrednings­arkitekt. Jag som inte ens hade en studentexa­men.

Birgitta blev peppad (främst av sin dotter) och påbörjade en inrednings­ritarkurs på Konstindus­triskolan i Göteborg.

– Vi satt hemma och tittade på tv en kväll och det var det eviga snacket om kvinnor skulle arbeta eller vara hemma med barnen. Då frågade jag min dotter om jag skulle stanna hemma och då svarade hon: Då blir jag chockad. Du tycker ju det är så roligt i skolan.

BIRGITTA VALDE ATT söka in till inrednings­arkitektpr­ogrammet – trots misstroend­e från manliga kurskamrat­er.

– De tuffa killarna på kursen sa att det väl gick an för en hemmafru att gå en kvällskurs. Men sedan visade det sig att jag var den enda av oss som kom in på dagutbildn­ingen.

Hon blev klar med studierna i samma veva som oljekrisen slog till mot Sverige -73. Hur knep du ett jobb på Volvo?

– Det började med en kort praktik och jag ritade roliga förslag på hur de kunde förbättra arbetsmilj­ön, bland annat ritade jag ett mobilt pausrum. Men de var väldigt noga med att jag inte skulle få en fast tjänst och många undrade vad jag gjorde där. Det var ganska gubbigt där då.

Men efter att hon vunnit en tävling som gick ut på att lämna in det bästa förslaget på en ny reception i Torslandaf­abriken blev en fast anställnin­g verklighet.

– Jag var den första inrednings­arkitekten i Sverige som blev direkt anställd av en industri. Jag var intressera­d av hur människor mådde

och såg till att det fanns platser för återhämtni­ng och att allt inte var målat i grått.

Efter några år tog hon över ansvaret för färger och material på insidan av bilarna. Med det arbetet följde också ett stort antal tjänsteres­or runt om i världen.

– Det hade aldrig gått om inte min man hade stöttat mig till 100 procent. Hur jämställt var det på din arbetsplat­s?

– Jag har alltid tyckt att jag tjänat bra. Men vid min sista löneförhan­dling avslöjade min chef att om jag skulle ha varit man hade jag haft runt 5000–10000 kronor mer i månadslön. Tänk hur mycket det hade blivit på 35 år!

BIRGITTA GICK I pension 2002 och då lärde hon sig att köpa och sälja aktier på nätet. För vinsten har hon kunnat investera i både bergsvärme och husbilar. Och det är det sistnämnda som är paret Thorssons stora nöje i livet. Varje år förlänger de sommaren med campingres­or till Spanien.

– Vi har undersökt alla platser och fått favoriter som Peniscola och Mazarron.

”Det hade aldrig gått om inte min man hade stöttat mig till 100 procent.”

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? HÄRLIG VÄRME. Birgitta och Jan Thorsson kallar sitt växthus för ”lilla Spanien”. Här njuter de i 30 graders värme när vinterkyla­n är som värst. Varje år tar de även husbilen ner till Spanien.
Bild: MALIN STRANDBERG HÄRLIG VÄRME. Birgitta och Jan Thorsson kallar sitt växthus för ”lilla Spanien”. Här njuter de i 30 graders värme när vinterkyla­n är som värst. Varje år tar de även husbilen ner till Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden