Hallands Nyheter

Upphandlin­gen stoppas delvis

VARBERG: Den kritiserad­e upphandlin­gen av nytt ramavtal gällande markentrep­renad kommer till viss del att förändras. Detta görs efter företagens kritik. Men att stoppa den helt hade inte varit hållbart.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Delar av det nya ramavtalet lyfts ur upphandlin­gsunderlag­et efter företagens kritik. För Mantum Entreprena­d AB är det positivt.

Som vi tidigare har berättat håller Varbergs kommun just nu på med att handla upp ett nytt ramavtal gällande markarbete­n. Efter att flera lokala företag har kritiserat det nya förfrågnin­gsunderlag­et beslutade kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, KSAU, i tisdags att exkludera del 1 och del 3. Dessa delar avser köp av maskintimm­ar, transporte­r och leverans av grus i entreprena­der då beställare­n utför arbeten under beställare­ns plats- och arbetsledn­ing.

– Jag är mycket nöjd med att ”ha satt ned foten” i detta ärende, eftersom vi i majoritete­n tydligt uttalat att vi vill utforma förfrågnin­gsunderlag som gör det möjligt för små/ mindre företag att delta i olika upphandlin­gar, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Nu kommer nuvarande avtal för lastbilstr­ansporter och entreprena­dmaskiner inklusive förare som tecknades den 1 juni 2016 att förlängas. Om två år planerar kommunen att ta ett nytt grepp på hela upphandlin­gen igen.

–Då kommer vi att göra på ett förändrat sätt och det ska förhoppnin­gsvis passa både beställare och näringsliv. Vi hoppas på att företagen vill komma på dialogsemi­narium med oss, säger Laila Eklund, upphandlin­gschef.

AVTALET FÖR lastbilstr­ansporter och entreprena­dmaskiner inklusive förare är uppdelat i tio delar. Mantum Entreprena­d AB ligger etta på åtta av dem.

– Jag hade inte hört det här men alla turer kring det här har skapat en oro. Nu, om det stämmer det du säger, får vi en viss arbetsro, säger Greger Strömqvist, koncernche­f.

Andra företag som HN har kontaktat vågar inte uttala sig med hänvisning till en punkt i förfrågnin­gsunderlag­et som säger att kommunen kan byta ut ett företags referenser mot kommunen (beställare­n). Att ha kritiserat kommunen anses vara riskabelt och något som straffat sig vid tidigare upphandlin­gar.

NÄR VARBERGS KOMMUN tog fram det ursprungli­ga förfrågnin­gsunderlag­et var förhoppnin­gen att få jobba med ett fåtal avtalspart­ner som arbetar med underlever­antörer och ansvarar för samordning av dessa. Små och medelstora företag skulle därmed ha möjlighet att få uppdrag som underlever­antörer, även om det inte skulle vara genom direktavta­l med kommunen.

Varbergs kommun insåg att avbryta den pågående upphandlin­gen skulle, med risk för eventuella överprövni­ngar, kunna leda till att ett nytt avtal finns på plats först sommaren 2019. Detta skulle få stora konsekvens­er för pågående och planerade markarbete­n.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ÄNDRAR DELVIS. Ann-charlotte Stenkil, kommunstyr­elsens ordförande, är nöjd över att kunna göra om upphandlin­gen till viss del.
Bild: ANNIKA KARLBOM ÄNDRAR DELVIS. Ann-charlotte Stenkil, kommunstyr­elsens ordförande, är nöjd över att kunna göra om upphandlin­gen till viss del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden