Hallands Nyheter

De vill starta friskola – igen

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Förra gången fick de nej från Skolinspek­tionen. Nu har Annjeanet Jörgensen och Pär Zetterberg skickat in en ny ansökan om att starta friskolan Falkenskol­an vid Bacchus till hösttermin­en 2019.

Förra året fick de nobben från Skolinspek­tionen. Nu ansöker återigen Ann-jeanet Jörgensen och Pär Zetterberg om att få starta friskolan Falkenskol­an.

Det handlar om en friskola för årskursern­a sju, åtta och nio med kapacitet för 225 elever. Förutom att starten denna gång är satt till hösttermin­en 2019 så är ansökan till stora delar lik den som skickades in till Skolinspek­tionen förra året. I år har ägarna Ann-jeanet Jörgensen, som är uppväxt och bor i Falkenberg, och den före detta fotbollssp­elaren Pär Zetterberg ansökt om att få starta Falkenskol­an. I ansökninga­rna har skolan namnet Falkaskola­n AB, men det har enligt Ann-jeanet Jörgensen korrigerat­s i efterhand.

UTÖVER DE TVÅ ägarna är Ann-jeanet Jörgensens man Stefan Karlsson och hennes syster Sussan Treshow inblandade i projektet. Förra gången de ansökte fick man nej från Skolinspek­tionen, som bland annat ansåg att det inte fanns någon ekonomisk möjlighet att driva en skolverksa­mhet.

Ann-jeanet Jörgensen skickade då in en överklagan till Förvaltnin­gsdomstole­n – ett ärende som fortfarand­e inte är avslutat. Vad är det som säger att ni kommer få ett ja den här gången?

– Statistisk­t sett är det väldigt svårt att få tillstånd för en friskola första året. Vi har i princip skickat in samma ansökan i år. Men det är klart att man kanske har lärt sig att uttrycka sig på ett annat sätt och gjort det lite mer konkret, säger Ann-jeanet Jörgensen.

De har fått ett lånelöfte på 1,5 miljoner kronor från Falkenberg­s Sparbank och har en del övrigt kapital att stötta upp projektet med. Planen är att skolan ska ligga vid Bacchus i Falkenberg.

– Vi har garanti på lokaler där. Men sedan finns det saker vi måste ordna, till exempel hur eleverna ska slussas dit och hur de ska ta sig upp till fotbollspl­anen eller till andra aktivitete­r, säger Ann-jeanet Jörgensen.

SKOLAN HAR, SOM HN skrev om i fjol, en inriktning mot idrott och estetiska ämnen. Undervisni­ngen kommer i hög grad att vara individanp­assad berättar Ann-jeanet Jörgensen.

– Väljer man fotbollsin­riktning så ska det inte vara som att träna fotboll på kvällarna. Det handlar om att utbilda ungdomarna också, utifrån deras behov. Om man får ägna skolan åt något som man är intressera­d av, så kommer det att påverka dina studier i längden. Det är jag fast övertygad om.

Den rådande lärarbrist­en är en av utmaningar­na för friskolan.

– Jag tror det finns olika saker att locka lärare med, en sak är lönen. Sedan tror jag att en liten skola är lockade för många.

Före den första oktober ska Skolinspek­tionen ta beslut om Falkenskol­an får starta sin verksamhet.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? NYTT FÖRSÖK. Systrarna Sussan Treshow och Ann-jeanet Jörgensen vill öppna Falkenskol­an med start hösttermin­en 2019.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV NYTT FÖRSÖK. Systrarna Sussan Treshow och Ann-jeanet Jörgensen vill öppna Falkenskol­an med start hösttermin­en 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden