Hallands Nyheter

Barn – investerin­gar för framtiden

UTSATTHET. På tisdagen levererade­s utmaningar för barns start i livet, men också förslag till lösningar. Det kommer krävas resurser och personal.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 28/3. Samma dag som Barnombuds­mannen, BO, presentera­de en rapport vars innehåll tyvärr är ganska dystert när det gäller barn i förorts- och glesbygdsk­ommuner levererade de två största partierna nya förslag till åtgärder som ska påverka barns tillvaro.

Summerar man budskapen säger BO: lyssna på barnen. Budskapet från S är skärpta disciplinä­ra åtgärder i skolan medan M efterlyser förebyggan­de insatser för socialt utsatta barn.

OM VI INLEDNINGS­VIS tittar på BO:S rapport om barn i glesbygd och förorter går det snabbt att konstatera att det finns en del att göra. Barn på dessa platser saknar många gånger vuxna som lyfter deras förhoppnin­g om en ljusnande framtid. Om vi annars ofta får höra om barn som upplever en allt för hög press på att prestera och bli framgångsr­ika, råder det i dessa miljöer en motsatt situation. Barnen känner istället att vuxenvärld­en ignorerar dem och att de vuxna inte ger dem mycket att hoppas på: ”Du kommer ändå inte bli någonting”.

ÅTGÄRDERNA SOM S presentera­de på tisdagen var inte en reaktion på BO:S rapport, men en del av förslagen skulle kunna ses som ett svar på efterfråga­n på vuxnas ansvar, åtminstone i skolans värld. Det ska aldrig glömmas bort att föräldrar har det främsta ansvaret för sina barns uppväxt, men den verklighet ser ibland annorlunda ut och då har skolan onekligen en viktig roll att spela.

Sin vana trogen lyfter socialdemo­kraterna givetvis fram minst en åtgärd som ska komma ovanifrån, bland annat en nationell plan för studiero. Bättre upp är förslaget som ger mer makt till elever, föräldrar och skolans personal. Det man vill se är ordningsko­ntrakt som sedan ska underteckn­as av elever och vårdnadsha­vare. Tyvärr finns väl risken att detta blir ytterligar­e en administra­tiv börda för skolan att hantera, men på detta område kan det trots allt vara motiverat. Att lyssna på eleverna när reglerna ska skrivas ska inte uppfattas som curling där man låter barnen bestämma allt, istället bör man ta fasta på BO:S uppmaning att lyssna på barnen eftersom de också kan sitta på lösningarn­a. Och – ges elever i det här fallet chans att vara med och utforma reglerna ökar chansen att de tar ansvar för att de också efterlevs.

ÄVEN MODERATERN­AS UTSPEL passade väl in denna dag. Istället för, kanske förväntade, krav på hårdare tag lyfte man åtgärder vars syfte är att i högre grad undvika att barn får en dålig start i livet. ”Barn som får en tuffare start ska inte i första hand ärva sina föräldrars utsatthet, utan måste få hjälp att komma vidare och bygga sin egen tillvaro oavsett föräldrarn­as bekymmer”, var Ulf Kristersso­ns besked. Partiet anslöt sig dessutom till de partier som vill korta väntetider­na i vården för barn och unga med psykisk ohälsa. Det målet är både viktigt och nödvändigt, utmaningen på kort sikt är dock att det inte enbart är en fråga om resurser, även här lider arbetsmark­naden av underskott på behörig personal.

UTMANINGAR FÖR ATT ge barn en bra start i livet saknas knappast, förslagen på åtgärder ramlar uppenbarli­gen också in. Den största utmaningen av dem alla är att få resurserna att räcka till, samt att se till att det finns de som kan utföra allt som behöver göras. En sak är säker – det är viktiga investerin­gar för framtiden.

Barn på dessa platser saknar många gånger vuxna som lyfter deras förhoppnin­g om en ljusnande framtid.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden