Hallands Nyheter

Ska tekniker styra våra liv?

-

TEKNIK. Läser på SMSPARK, att använda mobilen för att parkera ”tycker vi” är lika självklart som att borsta tänderna. Det går på under en minut. Men borsta tänderna har alla gjort under hela sitt liv, medan smartphone­s har varit vanliga de senaste fem åren, och långt ifrån alla använder dem ännu. Ska dessa tvingas att lära sig det vissa är intressera­de av? Det är väl fortfarand­e så att vi är olika, och har olika intressen och fallenhet.

HUR SKA DE som inte ens fått instruktio­ner på sin telefon kunna klara av det? Instruktio­nerna på hur en mobiltelef­on fungerar finns ju i telefonen säger någon. Men vem visar hur man ska hitta den? Det fungerar hela vägen som en hörsägen. När jag köpte telefon så visade ingen hur jag skulle göra för att ta emot ett telefonsam­tal ens.

När våra unga som ska lära oss detta kommer till praktiska göromål, då brukar de stå ganska handfallna. Jag tänker på när jag var ute och metade med en 7-åring, och hans flöte dök, och jag förklarade att han hade napp, han stirrade bara på mig undrande, och jag sa att han skulle dra upp. Vad då dra upp blev svaret. Men hade jag talat med honom om en dataterm, då hade han fattat direkt.

Problemet med att vi talar olika språk och tänker i olika banor talas det inte om. Men det sitter tekniker och fattar beslut som berör hela samhället utan att ta hänsyn till att vi har det så. Det tar tid att genomföra förändring­ar, och det har det alltid gjort. Det är ju viktigt att det inte sitter tekniker och styr för mycket utan hänsyn till verklighet­en.

FÖR MÅNGA ÄR det inte lika lätt att sms-parkera som att borsta tänderna. Att bara skriva ner något så verklighet­sfrämmande borde med lite sunt förnuft rendera att personen som skrivit fått sparken. Men vi har ju inte det samhället att man behöver känna ett sådant ansvar för vad man gör, utan många människor ska i stället leva i tron att det är bara de som är dumma, när de som verkligen är dumma styr utveckling­en innan den är mogen för förändring­arna.

Rune Jakobsson

För många är det inte lika lätt att sms-parkera som att borsta tänderna.

 ?? Bild: AUDUN BRAASTAD ?? UPPKOPPLAD. När jag köpte telefon så visade ingen hur jag skulle göra för att ta emot ett telefonsam­tal ens.
Bild: AUDUN BRAASTAD UPPKOPPLAD. När jag köpte telefon så visade ingen hur jag skulle göra för att ta emot ett telefonsam­tal ens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden