Hallands Nyheter

Hjälp åt de med störst behov måste få lov att kosta

-

LSS. I ett anständigt samhälle ger vi hjälp och stöd åt utsatta människor. För de som har en funktionsn­edsättning kan behovet av hjälp vara stort. Personlig assistans ger möjlighete­r till ett värdigt liv och är en fråga om personlig frihet för dem med allra mest behov. Förslagen på neddragnin­gar kom som en överraskni­ng för de av oss som trott att Socialdemo­kraterna står upp för anständigh­eten och värnar de mest utsatta. Ett förslag är att människor med svåra funktionsn­edsättning­ar inte ska ha rätt till personlig assistans om de är under tolv år eller äldre än åttio år.

Barn med funktionsn­edsättning har behov av hjälp för att få en värdig start i livet. Konsekvens­erna av att dra in rätten till assistans för barn under tolv år blir att barn inte längre kan bo med sina familjer utan tvingas flytta till något som liknar gamla tiders barnhem. Behovet av att leva ett självständ­igt liv avtar inte på ålderns höst. Därför kan man inte heller spara in på assistanse­n till äldre. Förslagen innebär att den som levt ett helt liv i sitt eget hem med hjälp tvingas flytta in på äldreboend­e. Det är ovärdigt att på deras 80-årsdag frånta äldre personer med funktionsn­edsättning­ar deras egenmakt och självständ­ighet.

NÄR JUST LSS och personlig assistans diskuteras vill regeringen skjuta ansvaret ifrån sig. Utrednings­förslaget är en följd av uppdraget och ligger i linje med hur regeringen misskött frågan om rätten till assistans. I direktiven skrevs ”med hänsyn till kraftiga kostnadsök­ningar inom assistanse­rsättninge­n behöver även ytterligar­e besparinga­r göras”. Ibland måste staten spara, men besparinga­r som dessa har ett högt pris som ska betalas av de mest utsatta. Hjälp åt de med störst behov måste få lov att kosta! Socialdemo­kraternas iver att spara är ett klart avsteg från det svenska välfärdssa­mhällets grundidé om att hjälpa de svaga. Centerpart­iet kan inte stödja den typen av förslag.

Regeringen­s hantering av personlig assistans kritiseras med rätta. Sedan den tillträdde har det gjorts fler försämring­ar. Regeringen har heller inte förmått lägga de lagförslag som krävs efter orimliga domstolsbe­slut som handlat om självklara saker som att andning är ett grundlägga­nde behov och att människor med respirator ska ha rätt till assistans.

DET ÄR ENSKILDA som drabbas av regeringen­s ansvarslös­a hållning. Jämfört med 2015 är det ungefär 1200 färre barn och vuxna som har personlig assistans. Detta har inneburit sparade kronor i regeringen­s budget, men till priset av samhällets anständigh­et. Vi känner inte igen Socialdemo­kraterna! Vad hände med solidarite­ten? Att stå på de svagas sida? Att bekämpa orättvisor? Att få hjälp när man behöver kan inte vara en lyx för några få, utan ska vara en rättighet för alla.

Centerpart­iet tänker vara en kraft för ett samhälle där välfärden finns till för alla. Det behövs ett nytt ledarskap för Sverige. Ola Johansson, (C) Maria Larsson, (C)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden