Hallands Nyheter

ISS övertar Södertulls seniorkök i september

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Internatio­nella bolaget ISS Facility Services vann upphandlin­gen och tar över köket på Södertull. – Vi fick tyvärr bara ett bud, säger Harald Lagerstedt (C), ordförande i servicenäm­nden.

ISS Facility Services finns redan i kommunen inom städ. Bolaget är ett av världens största tjänsteför­etag. Det har 490 000 anställda, varav 8 500 i Sverige, och verksamhet i 77 länder. Enligt hemsidan omsätter man 4,5 miljarder kronor inom områden som städning, kontor, mat och dryck, teknik- och energitjän­ster.

NU SKA ISS ge sig på att laga mat till pensionäre­rna på Södertull, till de äldre på Apelvikshö­jd och till två förskolor. Det handlar totalt om 180 lunchporti­oner om dagen.

Seniorrest­aurangerna serverar mat sju dagar i veckan, inklusive storhelger. På vardagar ska det finnas två varmrätter att välja bland.

Kommunens kostnader för detta är i dag drygt två miljoner kronor om året. Det multinatio­nella företaget hamnade bara 50 000 kronor under denna kostnad. Förändring­en innebär alltså inte någon större besparing och det är heller inte det som är meningen. Allianspar­tierna vill helt enkel se om det kan göras effektivar­e och bättre privat. Faller försöket väl ut kan fler kök konkurrens­utsättas.

de privata

MEN INTRESSET BLAND

aktörerna är ljumt.

– Det var fler företag än ISS som tittade på underlaget, men de lämnade inte något anbud, säger Harald Lagerstedt. Hade ni inte kunnat vänta lite och göra om proceduren?

– Nej, jag har ingen bra erfarenhet av det. Alla fick hyfsad tid på sig, säger han.

Matlagning har aldrig tidigare sålts ut inom den kommunala verksamhet­en i Varberg. Harald Lagerstedt ser förändring­en som ett test.

– Det här är ingen större dramatik, säger han. Vi har diskuterat detta i nämnden i flera år, det är en del av vår ideologisk­a politiska strategi.

BESLUTET OM ATT ge uppdraget till ISS Facility Services togs av servicenäm­nden i torsdags.

Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna har tidigare sagt blankt nej till att konkurrens­utsätta köket. 140 privatpers­oner skrev dessutom på en protestlis­ta. De befarade höjda priser.

Matprisern­a lämnas dock orörda. En lunch ska fortfarand­e kosta 55 kronor för pensionäre­r och 65 kronor för alla andra. Då ingår grönsaker/råkost, sylt, smör och hårt bröd, liksom måltidsdry­cker som mjölk, kaffe och te. Även dessert är ett krav.

Den nya entreprenö­ren tar över 1 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden