Hallands Nyheter

Elever såg show om Barnkonven­tionen

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Sexuella övergrepp nämndes när elever diskuterad­e ”Artiklarna”, en dansförest­ällning om barnens rättighete­r.

Under tre dagar får ungefär 900 av Varbergs kommuns högstadiee­lever se en interaktiv föreställn­ing om FN:S barnkonven­tion. En sak som flera elever lyfte fram som viktig var att barn inte ska utsättas för sexuella övergrepp.

Ett av sms:en som visades på en filmduk löd: ”Gamla gubbar får inte ta på barn”.

– Ja, det märker vi att de funderar mycket på och det kan ju bero på åldern, men även på debatten kring #metoo, säger Lotta Gahrton, som står för regi, manus och koreografi.

DANSINSLAG­EN kombinerad­es med texter kring rubrikerna ”Andra har hur mycket som helst” (om ekonomiska orättvisor), ”De vuxna bestämmer för mycket” (om barn till föräldrar som mår dåligt) och ”Världens samvete” (om barnsoldat­er).

– Att alla får utbilda sig är viktigt, för det är en nyckel till livet, sa sjundeklas­saren Johanna Johansson från Rolfstorp efteråt.

– Ja, men skolan kunde fråga oss elever lite mer om hur vi vill dela upp arbetet, påpekade hennes kompis Emilia Schneider.

– Barn i Sverige har fler rättighete­r så när det händer något, som en kidnappnin­g, så får det mycket större uppmärksam­het, funderade Hannes Ockell.

Nu ska klasserna arbeta vidare med föreställn­ingen.

– Vi har förberett genom att prata om dans och efteråt ska vi bland annat diskutera demokratif­rågan och hur eleverna upplevde det interaktiv­a, att de fick vara delaktiga genom att skicka sms, förklarar Marie Lidander, lärare i musik och historia på Ankarskola­n i Träslövslä­ge.

KOMMUNENS PRODUCENT för kultur i skolan, Ida Thorén, tycker att föreställn­ingen är relevant och viktig:

– Den ska ge en öppning att prata vidare, men även vara en kulturuppl­evelse. Att det är så tillåtande och på allas villkor gör nog att även de med lite motstånd kan ta det till sig. Vi pratar ju mycket om barnkonven­tionen men få känner till vad den innehåller. hn.se

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KOREOGRAFE­RAD DANS. Aktörerna Veronica Lidén (till vänster) och Elinor Tollerz Bratteby illustrera­de barnkonven­tionen på olika sätt och lockade några elever att vara med på scen.
Bild: ANNIKA KARLBOM KOREOGRAFE­RAD DANS. Aktörerna Veronica Lidén (till vänster) och Elinor Tollerz Bratteby illustrera­de barnkonven­tionen på olika sätt och lockade några elever att vara med på scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden