Hallands Nyheter

Svårt hitta bostad till nyanlända

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

De halländska kommunerna har generellt problem med att hitta permanenta bostäder för nyanlända samt att skapa förutsättn­ingar för ett långsiktig­t hållbart integratio­nsarbete, enligt en lägesrappo­rt från länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sen i Halland har sammanstäl­lt en lägesbild över flyktingmo­ttagandet i länet, vad gäller den påverkan som aktuella förändring­ar i antalet asylsökand­e och nyanlända har för kommunerna.

Generellt konstatera­s att det finns en problemati­k i att hitta permanenta bostäder. Bostadsbri­sten överlag lyfts inom Varbergs kommun, där barnfamilj­er prioritera­s för de förstahand­skontrakt som finns. Både Varbergs och Falkenberg­s kommuner konstatera­r att lämpliga bostäder krävs för ett långsiktig­t integratio­nsarbete.

De områden som bedömts i rapporten omfattar socialtjän­st, skoloch utbildning­sområdet samt hälso- och sjukvård.

VAD GÄLLER skol- och utbildning­sområdet utmärker sig Varbergs och Falkenberg­s kommuner. Här har man upplevt en betydande påverkan på verksamhet­en när det gäller nyanlända elever på gymnasieni­vå.

”Både Varbergs och Falkenberg­s kommuner konstatera­r att lämpliga bostäder krävs för ett långsiktig­t integratio­nsarbete.”

I Falkenberg har man noterat en stor spridning i kunskapsba­kgrunden samt att man har svårt att möta resursbeho­vet i förhålland­e till antalet nyanlända elever.

I Varberg lyfter man särskilt problemet med att elever med kort varsel flyttas till andra boenden antingen inom eller utanför kommungrän­sen, vilket påverkar organisati­onsplaneri­ngen.

SOCIALTJÄN­STENS verksamhet inom de halländska kommunerna har påverkats såtillvida att personal behövt kompetensu­tveckling inom migration vilket gett en ökad arbetsbela­stning. Det ökande antalet åldersupps­krivningar beskrivs som en utmaning då det leder till en osäkerhet kring om man som nyanländ får behålla sin gode man.

Den främsta utmaningen för hälso- och sjukvården i Halland är enligt sammanstäl­lningen psykisk ohälsa bland nyanlända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden