Hallands Nyheter

Förening för autism vill påverka

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Med den lokala föreningen hoppas man hitta fler medlemmar och kunna påverka Falkenberg­s politiker i ännu högre grad.

Sedan årsskiftet finns den lokala föreningen Autism & Aspergerfö­reningen Falkenberg/hylte. Det är en ny satsning för att hitta och aktivera fler medlemmar lokalt. I föreningen sitter Ronny Nilsson som ordförande och Pia Berg som styrelsele­damot. Båda är sedan tidigare engagerade i länsföreni­ngen i Halland, men har länge känt ett behov av starta en lokal verksamhet.

– Våra medlemmar har väldigt olika behov och förutsättn­ingar. Det blir enklare att anordna aktivitete­r lokalt eftersom man inte behöver ta sig så långt och där man kan vara med så länge man själv vill, säger Ronny Nilsson.

– Det är även lättare att bevaka våra medlemmars intressen i det politiska, säger Pia Berg.

FYRA GÅNGER OM året kommer Pia Berg delta i samverkans­möten med Falkenbegs kommun och föreningen samarbetar även med intresseor­ganisation­en FUB. I dagsläget har den nya föreningen knappt 80 medlemmar inklusive verksamhet­en i Hylte.

– I Hylte är de så få, de kan inte driva egna verksamhet­er. Vi kommer stötta upp dem, men drömmen är att ha sex olika lokalfören­ingar i Halland, säger Ronny Nilsson.

Han har själv två barn med autism och har länge varit engagerad i frågor som rör personer med liknande diagnoser. Pia Berg har i 38 år jobbat inom vården, på boenden och i daglig verksamhet. Båda är överens om att det är skolan och frågan om LSS som är de mest aktuellt just nu.

– Det är stora problem med att människor inte får ledsagning eller assistans. Det är under vår värdighet om vi ska kalla oss ett välfärdssa­mhälle att sätta människor i utanförska­p och svårighete­r, som sker just nu, säger Ronny Nilsson.

DEN 2 APRIL är det världsauti­smdagen och då anordnar föreningen underhålln­ing och fika på Mötesplats Mölle. Utöver det är man i startgropa­rna för att anordna en föräldragr­upp.

– Föräldrar kan ses för att älta problem, pusha varandra eller dela sina erfanheter, säger Pia Berg.

 ??  ??
 ??  ?? Redan klockan halv åtta, tre dagar i veckan, samlas elever i årskurs fem för att värma upp dagen tillsamman­s i Hjortsberg­sskolans idrottshal­l där de
Redan klockan halv åtta, tre dagar i veckan, samlas elever i årskurs fem för att värma upp dagen tillsamman­s i Hjortsberg­sskolans idrottshal­l där de
 ??  ?? FULL FART.
FULL FART.
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? NY FÖRENING. Ordförande Ronny Nilsson och styrelsele­damoten Pia Berg hoppas att fler i Falkenberg ska delta i lokala aktivitete­r.
Bild: JENNIE PERSSON NY FÖRENING. Ordförande Ronny Nilsson och styrelsele­damoten Pia Berg hoppas att fler i Falkenberg ska delta i lokala aktivitete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden