Hallands Nyheter

Elever uppe och hoppa

FALKENBERG: HJORTSBERG­SSKOLANS ELEVER ÄR MORGONPIGG­A

-

Trots att de får ställa klockan minst en halvtimma tidigare än vanligt har ett tjugotal elever tagit sig till skolan för att ha morgongymp­a, helt frivilligt och utanför schemat.

– Det är kul och lite jobbigt. Det roligaste är att jag träffar kompisar som jag tycker om här, säger Daniel Eckersand innan han springer i väg för att delta i en av de aktiva lekarna som ska hinnas med under de 30 minuter som morgongymp­an varar.

ELISABETH PETTERSSON är lärare på Hjortsberg­sskolan. Hon har länge haft tankar på att göra något för att öka elevernas motivation och koncentrat­ion. Sedan några veckor tillbaka leder hon morgongymp­a för de cirka 60 eleverna i årskurs fem, tre dagar i veckan. Cirka en tredjedel av dem dyker upp, lika många pojkar som flickor.

– Den sista kvarten spelar vi fotboll. Det är nog en anledning till att killarna kommer hit, säger Elisabeth Pettersson.

Morgongymp­an är inte bara att ett sätt att få eleverna i rörelse. Den ökar även gemenskape­n bland eleverna i de tre klasserna i årskurs fem.

– Det blir et naturligt sätt för dem att träffas. Dessutom kommer fyrorna hit för att ha gympa klockan åtta någon dag i veckan. De är också välkomna att vara med. Det blir ett naturligt sätt att umgås mellan årskullarn­a, säger Elisabeth Pettersson.

Klockan är bara halv åtta på morgonen. Hjortsberg­sskolan har inte riktigt vaknat, men det har eleverna i femte klass som redan befinner sig i idrottshal­len.

BÅDE HON OCH eleverna har märkt av att morgongymp­an ger effekt hela dagen.

– Jag ser att många mår bra av det. Dessutom är det många som inte idrottar på sin fritid. Förhoppnin­gsvis kan de bli lockade till att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden