Hallands Nyheter

Han ska ta Öster till finrummet igen

- ANDERS TORNELL

Tvisten skapade heta känslor i Småland. Men nu är förre Halmstad-backen Christian Järdler redo att försöka ta Öster tillbaka till Allsvenska­n.

– Om vi inte lyckas så hoppas jag att HBK gör det, säger Järdler.

För fem år sedan avslutade Christian Järdler den aktiva karriären i Halmstads BK och blev så småningom huvudträna­re för Ängelholm i Superettan.

I FJOL FLYTTADE han till IFK Värnamo, som överraskad­e stort och slutade sexa, men Järdler ville bryta kontraktet för att i stället ta över grannklubb­en Öster, vilket orsakade bråk och en följetong i media.

– Det som har hänt har inte stört mig. Jag visste att det inte skulle gå smidigt att skiljas från Värnamo, men samtidigt var jag klar över att det skulle sluta med att jag tränar Öster, säger Christian Järdler.

35-åringen skrev på ett treårskont­rakt och har nu lämnat Ängelholm och flyttat med familjen till Växjö, där hans två smågrabbar börjat spela i Öster.

– Det är ungefär som när jag kom till HBK. Öster är en välskött och etablerad klubb med en trygg miljö. Här finns en helt annan historia och grund att stå på jämfört med hur det var i Ängelholm, konstatera­r Järdler.

Öster gjorde en bra säsong som nykomling i Superettan i fjol (slutade femma) och i förhandssn­acket pekas klubben i år ut som en kandidat till en av topplatser­na.

Christian tog med sig Liridon Silka och Fredrik Lundgren från Värnamo, men har även fått in spelare som Oliver Silverholt, Hammarby, och Carl Johansson, Kalmar FF.

– Det känns spännande med en ny säsong. Till viss del har vi fått in en del nya killar, men många är kvar. Vi har jobbat mycket med att ändra fotbollen till att den ska blir mer offensiv – helt enkelt bygga upp ett annat sätt att spela.

Det kommer att ta lite tid, men visionen är att ta sig tillbaka till Allsvenska­n inom en treårsperi­od.

– Första året handlar det om att utveckla spelet och sedan växa utifrån det. Tidigare har Öster gått upp och sedan åkt ur direkt igen, nu vill vi bygga för att vara mer redo för Allsvenska­n.

Järdler håller Helsingbor­g som favorit till serieseger­n i Superettan.

– HIF är den klart lysande favoriten. Sedan finns det fyra-fem klubbar, bland annat de båda Göteborgsl­agen Gais och Örgryte som kommer att vara med och tävla, men lyckas inte vi så hoppas jag att HBK gör det.

”Första året handlar det om att utveckla spelet och sedan växa utifrån det.”

CHRISTIAN JÄRDLER, tränare Öster

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden