Hallands Nyheter

Ida Linde skriver förkrossan­de väl

- DAN SJÖGREN

BÖCKER

IDA LINDE Mördarens mamma Norstedts

”Hon tänker i starka bilder, böjer till språket, skapar oväntade öppningar och tätar beskrivnin­garna. Jag har svårt att motstå hennes stil.”

I fängelset möter hon Grace, en mamma vars son också mördat en pojke. De kommer varandra nära och efter en tid faller de i varandras armar och blir älskande.

Jag vet inte om jag gillar det. Allt har så långt känts mycket autentiskt. Och så nu denna kärlek. Det blir en annan, parallell berättelse, tycker jag, något som inte riktig hör till sammanhang­et. Det är en lysande skildring av stor kroppslig lycka men hamnar den i rätt roman?

DE TVÅ ÅKER till Graces lyxhus vid havet och en tid av passion följer. Efter hand får vi veta att deras två pojkar har ett förflutet ihop men man förblir osäker om vad som egentligen hände, även före morden.

Jag har ju också mina hemlighete­r, tänker Henrietta, och samma sak kan man säga om Linde. En hel del av de där hemlighete­rna kommer vi inte åt. Men man kan inte tiga om för mycket i en text, då går den ifrån läsaren. Och Linde lägger sig stundom nära den gränsen. Hon buntar ihop fullt begripliga, knivskarpa detaljer och sinnliga intryck med sådant vi inte helt förstår.

Samtidigt skriver hon ju så förkrossan­de väl. Hon tänker i starka bilder, böjer till språket, skapar oväntade öppningar och tätar beskrivnin­garna. Jag har svårt att motstå hennes stil.

Inte heller de aggression­er som uppstår mellan de båda mammorna begriper man sig på. Att de har en gemensam historia tycks snarare skada dem, de ljuger och misstror varandra. Och deras möten med de inspärrade sönerna komplicera­r bilden än mer.

 ?? Bild: SARA MAC KEY ?? AKTUELL MED NYSLÄPP. Ida Linde, uppvuxen i Umeå, debuterade 2006 med den prosalyris­ka ”Maskinflic­kans testamente”. 2014 gav hon ut romanen ”Norrut åker man för att dö” och den belönades bland annat med Aftonblade­ts litteratur­pris.
Bild: SARA MAC KEY AKTUELL MED NYSLÄPP. Ida Linde, uppvuxen i Umeå, debuterade 2006 med den prosalyris­ka ”Maskinflic­kans testamente”. 2014 gav hon ut romanen ”Norrut åker man för att dö” och den belönades bland annat med Aftonblade­ts litteratur­pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden