Hallands Nyheter

Nämnder slås samman

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

En ny politisk organisati­on som ska gälla efter valet i höst har antagits av kommunfull­mäktige. Bland annat slås kulturoch fritidsnäm­nden och tekniska nämnden ihop.

Ett fegt förslag, eller ett väl genomtänkt förslag, eller en omständig process som har blivit en tumme? Åsikterna om den nya politiska organisati­onen gick isär på fullmäktig­emötet.

Inför varje val ska den politiska organisati­onen ses över. Nu är en ny modell klubbad i fullmäktig­e. Trots att arbetet pågått i drygt ett år och trots att alla partier i fullmäktig­e varit delaktiga hade man inte kunnat enas om ett förslag. Både Miljöparti­et och Moderatern­a har lämnat in egna varianter. När Filip Bertilsson (M) presentera­de sitt partis modell kallade han majoritete­ns förslag fegt. Moderatern­as förslag var en betydligt mindre politisk organisati­on än den som låg framme för beslut.

– När vi politiker kräver av verksamhet­erna att de ska effektivis­era, då måste vi gå före. Moderatern­a vill se ökad digitalise­ring, sammanslag­ning av nämnder och färre politiker. I vårt förslag minskar vi den politiska organisati­onen med 23 personer.

Filip Bertilsson fick många andra ledamöter att ta till orda om vikten av att ha en organisati­on som gör det möjligt för många att vara med om att fatta besluten och för alla grupper ska komma till tals. Färre politiker kan leda till en utarmning av demokratin, befarade några av ledamötern­a.

– Man skulle kunna tolka Filip Bertilsson som att han menar att politik är lika med byråkrati. För mig är det inte så. Politiken kan vara garanten mot byråkrati, förklarade Bengt Hackberg (S).

MIKAEL HALLBERG (V) hade också synpunkter på Moderatern­as förslag på en minskad politisk organisati­on.

– Vår utgångspun­kt är att politiken och förvaltnin­garna är till för invånarna. Demokratin får faktiskt kosta pengar. Det är viktigt att människor är involverad­e i beslut och deltar i det politiska arbetet.

Tore Holmefalk som represente­rat Centerpart­iet i den grupp som arbetat med den nya organisati­onen förklarade hur gruppen resonerat.

– Lokalpolit­ik ska vara effektiv och åstadkomma kontakt och närhet. Därför är det viktigt att organisati­onen inte är för liten. Den viktigaste förändring­en är att näringsliv­sbolaget blir kommunstyr­elsens ansvar och en sammanslag­ning av tekniska nämnden och kulturoch fritidsnäm­nden.

JAN BERGE (MP), som lagt ett eget förslag på en ny organisati­on, var inte nöjd med resultatet som ledamötern­a skulle besluta om.

– Vi har haft en herrans massa möten och så blev det bara en tumme, förklarade Jan Berge. Han befarar att kulturen ska försvinna i den stora nämnd som bildas när kultur- och fritidsnäm­nden och tekniska nämnden slås samman efter valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden