Hallands Nyheter

Blunda inte för de hemlösa

-

VARBERG. Kommunfull­mäktige har avslagit motionen om ett natthärbär­ge. Det är sorgligt att det inte finns möjlighet för ett samarbete när det gäller hemlöshete­n i Varberg. Socialen möter de hemlösa som söker sig dit och som kan och vill ha hjälp med ett boende och som uppfyller villkoren. Mycket bra! Och så finns det hemlösa som inte vill eller kan ta kontakt med socialen. Jag har mött hemlösa som säger att de inte kan ta ansvar för ett boende och inte kan tänka sig att ta kontakt med socialen men längtar efter att få tak över huvudet och en säng att sova i på natten.

Det känns som om det har blivit en fråga om prestige. Har man sagt en gång att det inte behövs ett natthärbär­ge så håller man fast vid det och gör livet för de mest utsatta så mycket svårare.

Halmstad är ett föredöme. Jag rekommende­rar socialnämn­den att göra ett studiebesö­k där. Ett lyckat samarbete mellan kommunen, kyrkorna och ideella organisati­oner till gagn för människor som lever utan trygghet. Vi i Varberg kan samarbeta på liknande sätt om viljan och erkännande­t av hemlöshete­n finns. Ett natthärbär­ge kan bli ett första steg för den enskilde att få bygga upp ett förtroende för myndighete­n. Varför inte ge det en chans. Alla skulle vinna på det.

De hemlösa finns, det går inte att blunda för det om man är seende.

Elke Textor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden