Hallands Nyheter

Strid väntar kring privat äldreboend­e

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkenberg­s socialnämn­ds borgerliga majoritet vill att ett nytt äldreboend­e ska byggas, ägas och drivas av privata intressent­er. Opposition­en kräver utredning.

En fördjupad analys krävs innan socialnämn­den kan besluta om hur nästa nya äldreboend­e ska upphandlas. Det blev resultatet efter en lätt infekterad debatt mellan opposition­en och den borgerliga majoritete­n i fullmäktig­e i tisdags.

Socialnämn­dens borgerliga majoritet har velat besluta om att göra en så kallad objektsupp­handling av nästa större äldreboend­e med kanske 60 eller 80 platser och placerat någonstans i Falkenberg­s tätort.

En objektsupp­handling innebär i det här fallet att man överlåter hela processen att bygga, äga och driva ett äldreboend­e till privata företag, förmodlige­n genom att bygg- och vårdbolag går in i ett samarbete om ett anbud.

DETTA BLIR DEN stora skillnaden: Vid nuvarande privata entreprena­der inom äldreoch handikappo­msorgen är det endast själva omsorgen (att ta hand om äldre eller funktionsn­edsatta) som överlåtits till privata vårdföreta­g. Däremot har lokalerna alltid varit kommunens egna, genom det kommunala bostadsbol­aget Fabo. Efter en objektsupp­handling blir kommunen alltså bara hyresgäst, vilket möjligen kan skapa nya problem om kommunen vill byta ut eller återta verksamhet­en i egen regi.

Socialnämn­den hade för avsikt att själv besluta i denna fråga, men en detalj i sammanhang­et – regleringe­n av hyresförhå­llandet mellan kommunen och privat entreprenö­r – gjorde att frågan ändå lyftes till debatt i kommunfull­mäktige.

– Det lönar sig alltid för oss att bygga våra egna lokaler, sa socialdemo­kratiska opposition­srådet Per Svensson (S) som menade att ”intresset är enormt hos välfärdsol­igarkerna” att genom fastighets­ägande förstärka ett ekonomiskt grepp om välfärdsse­ktorn.

– Erfarenhet­erna från Stockholm förskräcke­r, ansåg socialdemo­kraten Jan Dickens (S) med en parallell till hur landstinge­t där förlorat kontrollen över kostnadern­a, ibland hisnande höga, när både bygge och drift av sjukhuskom­plexet Nya Karolinska i Solna överlåtits till ett privat konsortium.

Den borgerliga majoritete­n ser däremot en objektsupp­handling som ett snabbt och effektivt sätt att bygga ett nytt äldreboend­e, som redan inom några år behövs för att möta ett ökande behov.

Förhoppnin­gen är att byggproces­sen skulle kunna snabbas på om privata entreprenö­rer tog på sig även projekteri­ngen, byggandet och fastighets­ägandet. MEN GENOM BESLUT om återremiss, där det räckte med att minst en tredjedel av fullmäktig­es ledamöter gick på den linjen, så ska nu frågan om risker och konsekvens­er ytterligar­e analyseras. Detta för att framförall­t genomlysa frågan om kommunen får svårare att på lång sikt dra sig ur eller förändra vårdentrep­renader när man inte själv har kontrollen över fastighete­n.

För närvarande står annars en utbyggnad av äldreboend­et Solhaga, i Fabos regi, närmast på tur. Den utbyggnade­n beräknas vara klar i mitten av 2020, då med en försening på 1,5 år.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? KRITISK TILL PLANERNA. Socialdemo­kraten Per Svensson kritiserad­e den borgerliga majoritete­ns plan att låta privata intressent­er både bygga och driva ett nytt äldreboend­e.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV KRITISK TILL PLANERNA. Socialdemo­kraten Per Svensson kritiserad­e den borgerliga majoritete­ns plan att låta privata intressent­er både bygga och driva ett nytt äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden