Hallands Nyheter

Inga beslut om vattentorn­et

VARBERG: ”I BÄSTA FALL BÖRJAR VI BYGGA HÖSTEN 2019” Platsen för Varbergs nya vattentorn har varit bestämd sedan länge. Dock har inga övriga beslut om tornet tagits. Men Vivabs förhoppnin­g är att Varberg kommer få sitt nya vattentorn 2021.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

I september 2015 berättade HN att ett nytt vattentorn ska byggas på Bastekulle­n i Träslöv. Detta för att se till att nya bostadsomr­åden i Torpa, Östra Träslöv och Lindberga har tillgång till vatten. Det nuvarande vattentorn­et på Håstensber­get håller inte måttet för en stad som växer och Vivab har tidigare gått ut med att tornet kräver renovering.

För att titta närmare på hur vattnet ska lagras i det nya vattentorn­et och tornets höjdläge påbörjades i september 2016 en förstudie. Just nu arbetar arkitektfi­rmor med att ta fram tre olika gestaltnin­gsförslag och Vivab tror att det vinnande förslaget kan presentera­s under sommaren. I juni ska även upphandlin­gen av en entreprenö­r vara klar.

– I bästa fall börjar vi bygga hösten 2019 och vi räknar med en byggtid på två år, säger Michael Fransson, projektled­are på Vivab.

DET NYA VATTENTORN­ET ska vara runt 25 meter högt och ha möjlighet att lagra upp till 10 000 kubikmeter för att säkerhetss­tälla leveransen av vatten i kranen vid eventuella driftstörn­ingar eller läckor. Den viktigaste funktion är dock att se till att det är ett konstant tryck i distributi­onssysteme­t.

– Vårt primära uppdrag är att bygga en teknisk anläggning men har även för avsikt att få till ett vackert landmärke som kommer synas från staden och motorvägen, säger Michael Fransson. Vad händer med vattentorn­et på Håstensber­get?

– Det är fortfarand­e ett landmärke för Varberg och det finns ingen plan att vi ska riva det. Men det kommer inte ingå i vårt nät. Det kan finnas en möjlighet att det övergår till en annan verksamhet.

Även den 50 meter höga telemasten som i dag finns på kullen kommer att stå kvar. Men det råder delade meningar om i vilket läge vattentorn­et ska placeras. Tornet kommer nämligen närmare telekommun­ikationsto­rnet om det byggs på den västra sidan än om tornet placeras på den östra delen av Bastekulle­n.

DÄRFÖR REKOMMENDE­RAS det östra läget i förstudien. En annan motivering är att det finns mer plats för underhåll av tornet i öster. Länsstyrel­sen röstar dock på det västra läget eftersom det finns fornlämnin­gar i området. Om den östra sidan ska bebyggas måste fornlämnin­gar slutunders­ökas och tas bort innan byggstart. Hur mycket kommer Varbergs nya vattentorn att kosta?

– Rambudgete­n ligger på 135 miljoner, men det är i nuläget väldigt grova siffror, säger Michael Fransson.

 ??  ?? BYGGSTART 2019. Det finns inget som i nuläget tyder på att telekommun­ikationsto­rnet kommer att påverkas av
BYGGSTART 2019. Det finns inget som i nuläget tyder på att telekommun­ikationsto­rnet kommer att påverkas av
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? vattentorn­ets placering.
Bild: ANNIKA KARLBOM vattentorn­ets placering.
 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN ?? PLACERING. På Bastekulle­n i Träslöv får vattentorn­et en central placering i den nya stadsdelen som enligt ett förslag kan utvecklas österut mot E6.
Bild: VARBERGS KOMMUN PLACERING. På Bastekulle­n i Träslöv får vattentorn­et en central placering i den nya stadsdelen som enligt ett förslag kan utvecklas österut mot E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden