Hallands Nyheter

Expert: Israel visar

MELLANÖSTE­RN: ISRAEL VILL FÖRHINDRA FRAMTIDA PROTESTER

-

– Jag tror att Israel ser detta som en styrkedemo­nstration, för att stoppa framtida palestinsk­a manifestat­ioner. Israel är, minst av alla, intressera­de av massiva icke-våldsdemon­strationer, säger Anders Persson, Mellanöste­rnkännare vid Lunds universite­t. Men strategin är riskabel. – Samtidigt balanserar man på en guldvåg. Ju fler som skjuts ihjäl desto större är risken att man utlöser ännu större protester.

Bland de sju palestinie­r som dödats i samband med demonstrat­ionerna finns en 16-åring och en 33-åring, uppger det palestinsk­a hälsodepar­tementet, enligt AFP. Ytterligar­e fyra personer rapportera­s ha skjutits ihjäl, däribland en 25-åring som ska ha träffats i magen nära Jabalia på norra Gazaremsan, enligt palestinsk­a myndighete­r – som uppger att ytterligar­e 500 människor skadats.

Tidigare på fredagen dödades en jordbrukar­e och skadades en person på Gaza av israelisk artillerie­ld. Armén bekräftar beskjutnin­gen och hävdar att de två innan dess närmat sig gränsstäng­slet och ”betett sig misstänkt”.

ENLIGT ISRAEL HAR 17000 Gazabor samlats nära gränsen mellan Gazaremsan och Israel för den stora protestman­ifestation, som inleds i dag. Demonstran­terna har grupperat sig längs den starkt befästa gränsbarri­ären, medan israeliska stridsvagn­ar och krypskytta­r ställt upp sig på andra sidan.

Armén använder både tårgas och skarpa skott för att trycka tillbaka palestinie­rna. Från palestinsk sida har det kastats molotovcoc­ktails och sten.

”Upploppsma­karna rullar brinnande däck och kastar brandbombe­r och stenar mot säkerhetss­tängslet och israeliska styrkor, som svarar med skingrande åtgärder och genom att skjuta mot de främsta uppviglarn­a”, skriver israeliska militären i ett pressmedde­lande, enligt AFP.

Demonstrat­ionerna i Gaza inleddes i dag, den 30 mars, för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinie­r under demonstrat­ioner mot markockupa­tioner 1976. De planeras hålla på till 15 maj, årsdagen för ”Den stora katastrofe­n”, då hundratuse­ntals palestinie­r tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Antalet döda fortsätter att öka i Gaza, där tusentals människor demonstrer­ar nära gränsen mot Israel. Minst sju personer har skjutits ihjäl av israelisk militär.

 ??  ?? HUNDRATALS SKADADE. Palestinsk­a demonstran­ter bär en man som skjutits av israeliska styrkor under fredagens protester.
HUNDRATALS SKADADE. Palestinsk­a demonstran­ter bär en man som skjutits av israeliska styrkor under fredagens protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden