Hallands Nyheter

Vägs ände nådd för gynekologe­n

FALKENBERG: Kvinnofoku­s stänger, trots många förs ö katträdda gynekolog mottagning­en. En filial mottagning öppnar hos Husläkarna.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se FALKENBERG

Hoppet är ute för Kvinnofoku­s. Avveckling­en har börjat, Katarina Hellgren blir konsultläk­are och en filialmott­agning öppnar i Falkenberg.

Efter 13 år stänger Katarina Hellgren sin klinik på Holgersgat­an.

– Jag har jobbat på som bara den sista tiden för att hitta en lösning med privata aktörer. Min förhoppnin­g var att någon skulle öppna en filial här i lokalerna, eller en taxemottag­ning, men det gick inte att få tillstånd, säger Katarina Hellgren.

– Nu har jag nått vägs ände. Det finns ingen möjlighet att det blir en fortsättni­ng.

I SLUTET AV FEBRUARI berättade HN för första gången om det mörka hot som hängde över Kvinnofoku­s och de cirka 2 400 patienter som är knutna dit. De krav som ställdes i den nya upphandlin­gen var omöjliga för Katarina Hellgren att leva upp till. Hon ville fortsätta, men i mindre omfattning. Det kunde Region Halland inte gå med på. Sedan dess har försöken att rädda kliniken pågått och lokala politiker har uppvaktat regionpoli­tiker och många upprörda insändare har publicerat­s på HN:S insändarsi­dor.

– Jag är besviken på Region Halland som inte varit öppna för något annat förslag. Den prestigela­ddade upphandlin­gen blev inte särskilt bra för Falkenberg, säger Katarina Hellgren.

Nu har en möjlighet öppnat sig för kvinnor i Falkenberg som inte vill åka flera mil för att besöka en gynmottagn­ing. Tudorklini­ken i Halmstad har kommit överens med Husläkarna i Falkenberg om att så snart som möjligt öppna en mottagning i Falkenberg. Målet är att man ska kunna ta emot alla Katarina Hellgrens patienter.

– Det känns väldigt bra för våra tunga patienter, det vill säga de som är äldre och multisjuka och som gått hos mig i många år. Nu finns en möjlighet att de inte måste ta sig till en sjukhuskli­nik för att få hjälp, säger Katarina Hellgren.

– Vi hoppas att det inte ska bli något större tidsglapp. Regionen har lovat att stötta oss och politikern­a lokalt och i regionen är måna om en lösning, säger Johannes Engh, vd på Husläkarna på Skreavägen i Falkenberg.

PÅ GRUND AV den segdragna upphandlin­gsprocesse­n som inneburit en osäker framtid för Kvinnofoku­s har journalsys­temet inte uppgradera­ts.

De av Katarina Hellgrens patienters som vill ha utskrifter av sina journaler kan höra av sig till mottagning­en för att få en utskrift, mot uppvisande av legitimati­on.

– Regionen kommer inte att ta hand om journalern­a.

Kvinnofoku­s kommer att ha öppet för uppföljnin­g av patienter under april månad. Hyreskontr­aktet är uppsagt och de tre sköterskor­na har hittat nya sysselsätt­ningar.

– Så mycket kärlek som jag känt från mina patienter den senaste tiden, det har jag aldrig någonsin upplevt tidigare. Nyligen tog jag emot en 80-årig kvinna som var första patient på mottagning­en för 47 år sedan.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON/ARKIV ?? INGEN FORTSÄTTNI­NG. Katarina Hellgren har drivit Kvinnofoku­s i 13 år. Nu stänger mottagning­en efter nästan 50 år.
Bild: FREDRIK LARSSON/ARKIV INGEN FORTSÄTTNI­NG. Katarina Hellgren har drivit Kvinnofoku­s i 13 år. Nu stänger mottagning­en efter nästan 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden