Hallands Nyheter

Asylboende i Mäshult stängs

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Migrations­verkets asylboende i Mäshult utanför Varberg kommer att avvecklas successivt under de närmaste två månaderna. Ett hundratal asylsökand­e ska flyttas till andra delar av landet.

Nu stängs asylboende­t i Mäshult utanför Varberg. Beskedet gavs vid ett informatio­nsmöte på boendet i går kväll.

Ett hundratal asylsökand­e omfattas av Migrations­verkets beslut att stänga asylboende­t, som är det sista i Varberg.

–Nu informerar vi om stängninge­n och om hur den fortsatta processen kommer att gå till. Det viktiga är att alla förstår att de kommer att få nya platser. I nästa steg kommer vi att informera om vart de ska flytta, det kommer att ske i takt med att vi hittar lämpliga platser på andra boenden i landet, berättar Anna Ahlberg, som är chef för transitenh­eten på Migrations­verket i Göteborg.

HON SÄGER ATT de asylsökand­e i första hand kommer att placeras så nära Varberg som möjligt, men det kan också bli tal om helt andra delar av landet.

– Vi kommer ha svårt att ta hänsyn till sådant som skolgång, praktik och jobb den här gången eftersom det inte finns några boenden kvar på orten. Det vi kommer att prioritera är särskilda vårdbehov, säger hon.

Mellan 25 och 30 av de boende på Mäshult är personer som kommit till Sverige som ensamkomma­nde ungdomar och som går på gymnasiet inne i Varberg.

– Detta är en jättekänsl­ig fråga för de unga vuxna som berörs, många vill ju avsluta sina terminer och så vidare, men i den här avveckling­en kommer vi ha väldigt svårt att ta hänsyn till det, säger Anna Ahlberg.

Avveckling­en av boendet kommer att ske successivt fram till den 31 maj och de boende kommer att få besked om vart de ska flytta med två veckors varsel.

LENA BENGTSSON, ÄGARE till Mäshult, är återhållsa­m med kommentare­r när HN pratar med henne under torsdagen innan informatio­nsmötet.

– Det finns naturligtv­is en stor oro och de boende vet inte var de kommer att hamna, men vi får avvakta med ytterligar­e kommentare­r till efter informatio­nsmötet där vi hoppas att få ytterligar­e besked, säger boendets ägare Lena Bengtsson.

– Den 31 maj går avtalet ut och då ska boendet läggas ned, det är det besked jag har fått, säger hon.

VAD SOM KOMMER att hända framöver med Mäshult är för tidigt att säga.

– Men vi kommer förmodlige­n att gå tillbaka till den turismverk­samhet som vi hade innan det blev asylboende, säger Lena Bengtsson.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? AVVECKLAS SUCCESSIVT. De cirka 100 asylsökand­e på Mäshult ska ha flyttat ut senast den 31 maj.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV AVVECKLAS SUCCESSIVT. De cirka 100 asylsökand­e på Mäshult ska ha flyttat ut senast den 31 maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden