Hallands Nyheter

Halländsk gård drabbad av salmonella

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det har härjat ovanligt mycket salmonella bland katter och småfåglar i Halland på senare tid. Nu har ä venen fjäderfä anläggning i Halland drabbats.

En fjäderfäan­läggning i Halland drabbades i påskveckan av salmonella. Med följd att tiotusenta­ls kycklingar fick avlivas och gå till destruktio­n.

På den aktuella gården finns två separata stallar och det var den ena anläggning­en som smittats.den andra klarade sig.

Det är inte speciellt vanligt med salmonella­utbrott i de halländska fjäderfäan­läggningar­na. Smittan kan komma in med skadedjur eller småfåglar som lockas in av att det finns mat.

– DET ÄR oftast ren otur att man drabbas. Vi har väldigt duktiga lantbrukar­e här i Halland. Framför allt i fågelbrans­chen. Där är man bra på smittskydd, säger länsveteri­när Viveca Eriksson.

– Men det går ju väldigt mycket salmonella på katter och småfåglar i länet just nu. Vi har inte fått slutsvar på typningen ännu. Men mycket tyder på att det var samma variant som drabbat den här kycklingan­läggningen.

Alla fjäderfäan­läggningar har obligatori­sk provtagnin­g en gång om året av veterinär. Det tas även prover inför varje slakt för att smitta inte ska kunna spridas den vägen.

– Vi har en otroligt väl fungerande livsmedels­kontroll i Sverige och har det väldigt gott vad det gäller smittfrihe­t. Här kan man göra toddy på alla ägg. Eller vispa smet till sockerkaka och låta barnen slicka upp resterna. Det kan man inte i Danmark och nere i Europa utan att köpa speciellt salmonella­fria ägg, påpekar Viveca Eriksson.

EXAKT HUR MÅNGA fåglar som fick avlivas och förstöras har hon ingen uppgift om.

– Men det handlar om ett femsiffrig­t antal.

Den drabbade lantbrukar­en kan söka ersättning från Jordbruksv­erket.

Men det blir alltid ett avbräck eftersom hela produktion­en går till destruktio­n och ersättning­en inte täcker alla kostnader fullt ut.

 ?? Bild: LAILA EKSTEDT/TT/ARKIV ?? SALMONELLA­UTBROTT. Kycklingar på en gård i Halland visade sig ha drabbats av salmonella.
Bild: LAILA EKSTEDT/TT/ARKIV SALMONELLA­UTBROTT. Kycklingar på en gård i Halland visade sig ha drabbats av salmonella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden