Hallands Nyheter

Vi tänker på klimatet varje dag istället

-

till Margareta Svensson på Naturskydd­sföreninge­n (28/3).

FALKENBERG. Vi tycker att Earth Hour är ett bra initiativ, som förutom symbolhand­lingen att släcka en timme, också sätter fingret på att vi alla kan och måste bidra för att vända klimatförä­ndringarna. Vi väljer att lägga vår energi på aktivitete­r som gör det enklare för kommunens invånare att bli mer klimatsmar­ta i vardagen.

UNDER VÅREN LYFTER vi fram cykeln som ett klimatsmar­t färdmedel. Falkenberg är en perfekt cykelstad; platt och det är nära till det mesta. De senaste åren har vi rustat upp flera cykelbanor för att det ska vara enkelt att cykla i Falkenberg. Enligt Trafikverk­et är runt 80 procent av bilresorna i tätorter kortare än 3-4 kilometer. Behöver man verkligen ta bilen för så korta sträckor? Om fler kan cykla istället för att ta bilen vinner miljön mycket på det.

Att underlätta för cykling är en sak vi gör. Vi gör också andra saker. Här är några exempel:

Vi har nyligen tagit fram en solkarta som visar hur bra flerbostad­shus, villor och andra byggnader i kommunen lämpar sig för solenergi. Vi fasar ut våra fossildriv­na fordon, våra skolor jobbar kontinuerl­igt med att minska matsvinnet och vi har påbörjat arbetet med att byta ut all gammal utebelysni­ng på och vid skolor, förskolor, gruppboend­en och äldreboend­en till energisnål­are Led-lampor.

ATT FALKENBERG­S kommun blir mer klimatsmar­t är viktigt och nödvändigt. Det är ett arbete som alla som bor här behöver vara en del av. Jag tror vi når längre om vi arbetar tillsamman­s. Nästa års Earth hour sätter fokus på biologisk mångfald, kanske vi kan hitta ett konkret samarbete mellan kommunen och Naturskydd­sföreninge­n på detta tema? Linda Corneliuss­on Linde utveckling­sledare ekologisk hållbarhet, Falkenberg­s

kommun

 ?? Bild: JON OLAV NESVOLD/TT ?? CYKELSTAD. Falkenberg är en perfekt cykelstad; platt och det är nära till det mesta.
Bild: JON OLAV NESVOLD/TT CYKELSTAD. Falkenberg är en perfekt cykelstad; platt och det är nära till det mesta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden