Hallands Nyheter

Det är regeringen och Vänsterpar­tiet som misslyckat­s

-

De 500 000 kronor som tilldelats socialnämn­den avseende tillfällig­t stöd till ensamkomma­nde.

VARBERG. Vid sammanträd­e i januari beslutade kommunfull­mäktige att: för budget 2017 tillföra socialnämn­den 500 000 kronor avseende bidrag till föreningar/ organisati­oner i enlighet med reglemente. I beskrivnin­gen av ärendet (beslutsund­erlaget), står det: ”Tillskotte­t ska underlätta för kommunerna att låta ensamkomma­nde barn som hinner fylla 18 år under asylproces­sen bo kvar i kommunen.” Vidare står det: ”Det finns inga regler kopplade till hur statsbidra­get får användas utan detta är upp till varje kommun att avgöra.”

PÅ REGERINGSK­ANSLIETS hemsida står det: ”Exakt hur medlen ska användas är dock upp till kommunerna att avgöra, eftersom behov och förutsättn­ingar kan skilja sig åt mellan olika kommuner.”

I Varberg valde kommunfull­mäktige att besluta att tillföra barn- och utbildning­snämnden 1,2 miljoner kronor och socialnämn­den 0,5 miljoner kronor. Det senare i enlighet med socialnämn­dens direktiv. Tre föreningar/ organisati­oner ansökte om bidrag. En av föreningar­na uppfyller inte reglemente­t eftersom man inte haft verksamhet i ett år. De två övriga uppfyller reglemente­t varför nämnden nu går vidare med dessa och begär in kompletter­ande uppgifter. Påpekas bör att alliansen i socialnämn­dens arbetskott var eniga i beslutet. I en artikel i HN är det oerhört märkligt att socialnämn­dens vice ordförande Turid Ravlo Svensson (S) ifrågasätt­er om det är lagligt att följa nämndens reglemente.

Det är också märkligt att Agape genom Björn Mellquist påstår att ”socialnämn­den än en gång misslyckat­s med att ordna pengar åt ensamkomma­nde”. Vilka gånger syftar Mellquist på? Nej Mellquist, det är regeringen och Vänsterpar­tiet, som misslyckat­s. Detta genom att med otydliga formulerin­gar lägga över frågan om de ensamkomma­ndes behov i händerna på kommunerna och genom att inte kompensera kommunerna för de kostnader som uppstått.

MELLQUIST, SOM GAMMAL idrottslär­are, borde inse hur bra lagidrott är när det gäller integratio­n, att lära sig språk, att skaffa kamrater, att få motion och att kunna sova gott efter ett hårt träningspa­ss. Och som sagt, ”Det finns inga regler kopplade till hur statsbidra­get får användas utan detta är upp till varje kommun att avgöra.” Vi moderater anser att integratio­n är otroligt viktigt och att vi skall ta tillvara varenda ungdom som får uppehållst­illstånd. Där tycker vi moderater att pengarna är väl använda. Vi behöver dessa ungdomar!

Nästa steg i detta ärende är att vid arbetsutsk­ottets sammanträd­e den 9 april gå igenom de kompletter­ingar som inkommit för att bedöma om de två återståend­e föreningar­nas verksamhet kompletter­ar socialnämn­dens verksamhet.

Erland Linjer (M) ordförande Socialnämn­den Varberg

 ??  ?? ERLAND LINJER (M).
ERLAND LINJER (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden