Hallands Nyheter

Darknet ämnet i sista bildningsr­esan i vår

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Vilken roll bör och kan juridiken ha på det som brukar kallas darknet, eller det mörka internet? Jannice Käll lyfte ämnet på vårens sista bildningsr­esa.

Bildningsr­esan är en föreläsnin­gsserie som arrangeras i samarbete mellan Varbergs bibliotek och Folkuniver­sitetet. Föreläsnin­garna hålls på Lilla teatern i Komediante­n och brukar locka en blandad och intressera­d publik – som inte sällan ställer frågor och diskuterar vidare med varandra och föreläsare­n efter det att föreläsnin­gen är över.

I onsdags kväll var det final för Bildningsr­esan denna vår, men Lillemor Åkerman, biblioteka­rie och ansvarig för föreläsnin­gsserien, lovade en fortsättni­ng i höst.

JANNICE KÄLL SVARADE för vårens final. Hon lade fram sin doktorsavh­andling vid Göteborgs universite­t 2017 och arbetar i dag som lektor i juridik vid Högskolan i Halmstad. Ämnet för föreläsnin­gen var ”Det mörka nätet och rätten”.

Jannice Käll tog utgångspun­kt i det faktum att lagen och rätten utvecklade­s långt före det att internet fanns. Lagen och rätten har svårt att verka på den ljusa delen av internet som de flesta av oss använder dagligen, och än svårare att nå den andra delen av internet som kräver browsern Tor – den del av internet som brukar kallas darknet eller det mörka internet.

– Det mörka nätet framställs ofta i kontrast till det ljusa nätet. Som om det inte fanns några problem på det ljusa nätet, sa Jannice Käll och lät förstå att hon hade för avsikt att nyansera bilden av darknet.

– När man pratar om det mörka internet tenderar man att prata om sådant som är olagligt: droghandel, vapenhande­l och barnpornog­rafi. Men det man inte pratar om så ofta är att det kan användas till att förstärka yttrandefr­iheten. Det kan användas av bland annat hjälporgan­isationer och kvinnojour­er som behöver skydda sin informatio­n.

– Ska digitalise­ringen fortsätta är frågan om vi inte ska vara tacksamma för sådant som darknet. Möjlighete­n att undfly kontroll kan ju vara bra. Vi kommer kanske använda dessa skyddade rum som darknet erbjuder i syfte att skydda grundlägga­nde demokratis­ka och mänskliga rättighete­r.

HUR KAN DÅ den traditione­lla juridiken verka på darknet – och har den ens en roll där? Jannice Käll anser utifrån sin forskning att frågan långt ifrån är så enkel.

– Det här är en oerhört spännande utveckling och den sker på ett väldigt genomgripa­nde plan. Det här handlar inte bara om slutna rum. Det här går också bakom detta om en viss specifik handling är olaglig eller inte. För att komma vidare i diskussion­en bör vi börja fundera på vad rätt och rättvisa är i en genomdigit­aliserad värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden