Hallands Nyheter

Pridefesti­valen fyller fem år

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

”Det är en helg som många är väldigt stolta över.”

Nu är datumen spikade för årets Pride Falkenberg som arrangeras för femte gången. I år är regnbågsfe­sten tillbaka på Rådhustorg­et.

JILL WEGERUP arrangör

För femte året i rad arrangeras Pride Falkenberg i sommar, närmare bestämt den 15 och 16 juni. Arrangörer är som vanligt föreningen Pride Falkenberg där Jill Wegerup är ordförande.

– På fredagen blir det hbtq-barbeque i Storans trädgård. På lördagen, som är huvuddagen, blir det parad, utställare, föreläsare och konsert. I år är vi tillbaka på Rådhustorg­et i stället för att samlas vid Vallarna, som vi gjorde förra året, säger hon.

VILKA ARTISTER och föreläsare som gästar Pride Falkenberg är inte klart. Men arrangörer­na hoppas på stort engagemang från både ideella och samarbetsp­artners och i år kommer mycket av fokuset ligga på att sprida kunskap.

– Någon ska prata om trans, någon kommer för att prata om hur man som förälder kan tänka och agera från det att ens barn är litet och hela vägen till vuxen ålder. Men vi hade även tänkt oss någon form av diskussion kring idrottsliv­et, säger Jill Wegerup och fortsätter:

– Vi hoppas också att de politiska partierna, som alltid brukar finnas på plats, kommer lite mer förberedda det här året. Min förhoppnin­g är att ha en paneldebat­t kring hur de ser på hbtq-frågor.

I ÅR FYLLER Pride Falkenberg fem år och Jill Wegerup hoppas att det blir lika många år till.

– Pride synliggör och sprider kunskap. Men det är också en dag med mycket glädje, säger hon. Hur känns det att Pride firar fem år?

– Jättefint och viktigt. Vi har kommit en bit på vägen men samtidigt hade man hoppats att vi skulle ha kommit ännu längre. Men jag tycker att Pride Falkenberg står för kunskap, kärlek och gemenskap. Det står för att Falkenberg är en stad för alla och det är en helg som många är väldigt stolta över, oavsett vem man är.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? FÄRGGLAD FEST. Jill Wegerup (tredje från vänster) var en av många som deltog i paraden under Pride Falkenberg 2017.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV FÄRGGLAD FEST. Jill Wegerup (tredje från vänster) var en av många som deltog i paraden under Pride Falkenberg 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden