Hallands Nyheter

Beslut mot Frösunda lär rivas upp

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunen planerar för att återta den omsorg som det privata företaget Frösunda bedriver i 17 grupp- och serviceboe­nden. Fast detta något sensatione­lla beslut lär rivas upp.

Beslutet i socialnämn­den skulle kunna tolkas som att kommunen nu tröttnat på bristerna hos Frösunda och helt enkelt tänker avbryta entreprena­den. Men skenet bedrar, blott ett resultat av en tillfällig majoritet.

Vid senaste mötet i socialnämn­den så var det, av olika skäl, en frånvaro av vissa ledamöter från den borgerliga alliansmaj­oriteten.

Enligt reglerna om vilken ersättare som går in så råkade det därför bli en tillfällig socialdemo­kratisk majoritet av sju ledamöter mot sex från alliansen och Sverigedem­okraterna.

FRÖSUNDA HAR SOM vårdföreta­g ett markant inflytande inom omsorgen i kommunen, i och med att man ansvarar för omsorgen om hundratale­t personer med funktionsn­edsättning på 17 grupp- och serviceboe­nden.

Kritiken har varit betydande från personal och anhöriga, inte minst på grund av den personalom­sättning som kan äventyra tryggheten.

När en ny uppföljnin­gsrapport, som konstatera­de förbättrin­gar men också vissa kvarståend­e problem, diskuterad­es vid senaste mötet i socialnämn­den så tog den tillfällig­a majoritete­n tillfället i akt.

Socialdemo­kraterna, med en mer kritisk hållning till de privata entreprena­derna, drev då igenom att förvaltnin­gen ska arbeta fram en plan på hur kommunen ska återta Frösundas omsorg i egen regi.

De borgerliga ledamötern­a (och Sverigedem­okraten) protestera­de, men fick för tillfället finna sig i att bli nedröstade.

–Men vi väntar oss nog inte annat än att vårt beslut rivs upp vid nästa möte i socialnämn­den, säger Kerstin Rosell, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i socialnämn­den.

BESLUTET KAN ÄNDÅ ses som ett tecken på hur politiskt laddad frågan är, och den lär komma igen under detta valår. Frösunda tog över den aktuella omsorgen i november 2016, och kommunen betalar cirka 75 miljoner kronor per år för att få den utförd.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden