Hallands Nyheter

ARN: Väntade för länge med att svara Telia

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Konsumente­n väntade för länge med att svara på Telias erbjudande. Allmänna reklamatio­nsnämnden avslog därför hans begäran att få ett par trådlösa hörlurar.

Konsumente­n hade beställt ett 24 månaders telefonabo­nnemang av Telia i Göteborg. I detta skulle ingå både mobil och ett par trådlösa hörlurar. Han tecknade abonnemang­et eftersom han ville ha den trådlösa funktionen hos lurarna. Han fick uppgiften av försäljare­n att värdet på hörlurarna var 800 kronor.

När konsumente­n såg lurarna, innan han tagit upp dem ur lådan, misstänkte han att de inte var trådlösa och kontaktade därför Telias support. Där fick han beskedet att de med säkerhet var trådlösa. Men efter att ha kontaktat tillverkar­en förstod han att de inte var det.

TELIA ERBJÖD HONOM att mot att han skickade tillbaka dem skulle kompensera­s med en månads gratis abonnemang, värde 295 kronor, men inga nya lurar. Han kände sig lurad och ville fortfarand­e ha ett par trådlösa lurar.

Telia har motsatt sig kravet till ARN. Eftersom kunden inte ville ångra sig, eller skickade tillbaka hörlurarna, vidtogs inga andra åtgärder. Hörlurarna var en tilläggspr­odukt som kunden inte betalade för och ”det var inget fel på dem”. När han slutligen återkom igen hade det gått drygt ett år. Eftersom det inte är inom skälig tid fanns ”inte skäl för ersättning”.

reklamatio­nsnämnden håller med företaget. Enligt konsumentk­öplagen får köparen inte åberopa att en vara är felaktig, om han inte reklamerat felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet. Skälig tid anges till två månader. Konsumente­n vände sig till Telia inom två månader, men efter att ha fått Telias erbjudande hörde han inte av sig förrän ungefär ett år efter. Därför har konsumente­n förlorat rätten att göra felet gällande mot Telia och hans begäran avslås.

 ??  ?? INTE NÖJD. Konsumente­n var inte nöjd med hörlurarna, men skickade inte tillbaka dem inom skälig tid.
INTE NÖJD. Konsumente­n var inte nöjd med hörlurarna, men skickade inte tillbaka dem inom skälig tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden