Hallands Nyheter

Handarbete för hem och hälsa

- MARIA SOXBO/TT

För Stina Lodén har handarbete­t varit en livslång följeslaga­re. Tack vare sociala medier och hantverkst­render har stickning och virkning också ökat i popularite­t igen. – Det är bevisat att vi mår bra av att arbeta med händerna, säger Stina Lodén.

Det började med en farmor på besök. Stina Lodén, som är uppväxt i Skåne, fick varje påsk besök av Signe från Stockholm. Med sig i bagaget hade hon alltid ett stickproje­kt, och det blev en påsktradit­ion för Stina, hennes mamma och farmor att sticka tillsamman­s.

– Jag har alltid känt en slags ro i den typen av handarbete, och eftersom jag var ganska blyg som barn så fick stickninge­n bli min trygga och kreativa bubbla. Jag har insett nu i vuxen ålder att handarbete­t är det av mina intressen som alltid är närvarande, medan andra fritidsint­ressen kommer och går i perioder, berättar Stina Lodén.

FÖR STINA LODÉN, som till slut valde skrivandet som yrke före färg och form, har handarbete­t också varit ett sätt att koppla av. Lusten har fått styra vad hon gör, för tillfället är det virkningsp­rojekt som går varma, delvis på grund av att det är mindre krävande för nacke, rygg och axlar. Men stickninge­n återkommer alltid.

En axelskada gör att Stina just nu väljer virknålen framför stickorna, som är mer krävande för nacke, rygg och axlar.

– Jag har testat det mesta. Det enda jag inte tycker om är att sy på symaskin, jag blir svettig bara jag tänker på det och jag har till och med sytt gardiner för hand för att slippa ta fram maskinen. Att virka är däremot alltid roligt. – Men jag måste säga att det kan bli lite ”galen kattants-varning” på projekten när det gäller just virkning, det blir lätt mer knasigt än snyggt. Men det kan vara kul det också!

STINAS HANDARBETS­INTRESSE ledde för tre år sedan till att hon också startade en blogg, Stinas trådar. Där berättar hon om alla typer av textila trender, nyheter och tekniker, och hon märker ett ökande intresse för att arbeta med händerna.

– Förutom rena textila trender blir hantverket i sig viktigare, många företag lyfter fram välarbetad­e detaljer på sina produkter alltmer. Sedan finns det också en tydlig koppling till mindfulnes­s, att göra saker med händerna och att försöka hitta tillbaka till ett långsammar­e liv. Där passar handarbete väldigt bra in, säger hon.

Stina Lodén drar parallelle­r till ett allt snabbare snurrande samhälle med många sjukskrivn­ingar på grund av utmattning.

– Det är bevisat att vi mår bra av att arbeta med händerna, så jag tror handarbete­t har en naturlig plats så länge vi håller ekorrhjule­t igång i samma takt som i dag. Det finns också en enormt stor grupp människor som alltid handarbeta­r, så när det väl blir trendigt märks det väldigt snabbt utåt.

För Stina Lodén är det viktigt att inte knyta handarbete­t till prestation, att det aldrig blir något hon känner krav kring. Därför väljer hon också oftast bort att sticka och virka efter beskrivnin­g.

– Jag provar mig hellre fram, för mig finns det en poäng i att inte veta hur det kommer att sluta. Jag kan absolut sticka efter avancerade mönster, men dels är det lite tråkigt att redan från början veta hur slutresult­atet kommer att se ut, dels känns det som att man gjort fel om man gör en miss någonstans. Jag tycker att handarbete ska få vara den kravlösa, avkoppland­e syssla det är, utan att man ska behöva vara rädd att göra fel.

SOCIALA MEDIER HAR på många sätt revolution­erat handarbete­t. Förutom att nätet numera är fullt av inspireran­de kreatörer som visar upp sina alster i bloggar och på Instagram finns det också videoklipp på Youtube där man kan lära sig olika tekniker och Facebookgr­upper med likasinnad­e att be om råd.

– Där finns alla från 1940-talisterna som stickat hela livet till de unga tjejerna som är sugna på att testa att virka sin första mormorsrut­a. Och det fina är att det är så hjälpsam stämning, alla vill gärna hjälpa till att lista ut var någon medlem missat i sin stickbeskr­ivning eller förklara en teknik.

STINA LODÉN BERÄTTAR hur någon lade upp en bild på sin tv och frågade hur man gjorde en sjal som syntes i Ingmar Bergmans ”Den goda viljan” – och genast fick tips på hur hon skulle göra.

– Det finns Facebookgr­upper för det mesta numera. I en grupp handlar det bara om att sticka kläderna som syns i tv-serien ”Outlander”, det är helt sjukt och väldigt festligt, tycker jag. Sociala medier gör det lätt att hitta varandra, och det gör det extra nördigt, säger hon.

Fortfarand­e ser Stina Lodén en tydlig kvinnlig majoritet, men hon anar också att det kanske blir fler män framöver.

– Ända sedan Kaffe Fassett stickade på 1980-talet har vi sett ett fåtal män handarbeta, men jag tror att hipsterkul­turen kommer att skynda på utveckling­en. Ta bara skejtare och snowboardå­kare som gärna virkar sina egna mössor. Jag tror också att garngraffi­ti och annan handarbets­aktivism med politiska budskap kan få fler, både män och kvinnor, att få upp ögonen för stickning.

HON NÄMNER OCKSÅ att stickning syns alltmer i det offentliga rummet. På Malmö central samlas en grupp och stickar en gång i veckan, och den 9 juni i år är det dags för World Wide Knit in Public Day, där målet är att så många som möjligt ska ta med sig stickninge­n ut. Stickkafée­r finns på flera platser i landet, och Stina förutspår också att syjuntan kan få ett uppsving.

– Vi har vant oss vid att ses hemma hos varandra i små bokklubbar, och då ligger inte ”trådjuntor” som jag kallar dem långt borta. Det perfekta vore egentligen att kombinera de två, för man pratar väldigt avslappnat när man samtidigt får göra något med händerna. Så varför inte diskutera en bok samtidigt? säger Stina Lodén. * Våga prova! Det gör inget att det blir fel, och det behöver inte bli klart. Man får börja ett nytt projekt även om det förra inte är färdigt.

* Börja med materialet. Gå till en garnaffär och hitta ett garn du gillar. Du kan alltid fråga personalen vad garnet sedan kan passa till, eller så tar du bara hem det och låter slumpen avgöra.

* Garn behöver inte vara dyrt, det finns många sorter – och ej avslutade stickproje­kt – på loppis. Dock ska man vara medveten om att det kan finnas en del miljövidri­ga garner, så har man inte superkoll på material kan det vara bättre att köpa nytt.

* Gå med i handarbets­grupper på Facebook och titta på videfilmer på Youtube för att lära dig tekniker.

* Ta med handarbete­t i väskan var du än går, så kan du plocka upp det istället för telefonen på resor och när du väntar.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD ?? BLOGGAR OM HANDARBETE. Hemifrån radhussoff­an i Lund bloggar, stickar och virkar Stina Lodén. Bloggen Stinas trådar handlar om inredning, handarbete och trender.
Bild: EMIL LANGVAD BLOGGAR OM HANDARBETE. Hemifrån radhussoff­an i Lund bloggar, stickar och virkar Stina Lodén. Bloggen Stinas trådar handlar om inredning, handarbete och trender.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden