Hallands Nyheter

Ymer: ”Hur fan ska det här gå?”

TENNIS: SVERIGE SLÅR UR UNDERLÄGE I DAVIS CUP

- DAVID HJORTER/TT

Svensk herrtennis är två möten från att kvala in till världsgrup­pen, den högsta divisionen i Davis Cup. Sverige har vunnit den klassiska nationstäv­lingen sju gånger, senast 1998, men inte spelat i elitdivisi­onen sedan 2012.

I GÅR LOTTADES de fem matcherna i veckans avgörande Dc-möte med Portugal i Kungliga tennishall­en i Stockholm. Segraren går till playoff i september om en plats i världsgrup­pen nästa år.

– De är favoriter, tveklöst. Det har funnits flera matcher tidigare som jag känt ”hur fan ska det här gå” och så har det gått ändå. Men * Mötet i en av Davis cup-tennisens näst högsta divisioner (Europa/ Afrika-gruppen) avgörs i bäst av fem matcher – i bäst av tre set – och segraren går vidare till ett avgörande playoff om en plats i högstadivi­sionen, världsgrup­pen, nästa år. * I februari besegrade Sverige Ukraina med 3–2 på bortaplan i Dnipro. Mikael och Elias Ymer vann sina inledande singelmatc­her och Mikael tog även hem den femte och avgörande matchen. Fredag 6 april * Match 1: Mikael Ymer–joão Sousa (klockan 17.00). * Match 2: Elias Ymer–gastão Elias.

Lördag 7 april

* Match 3: Markus Eriksson/robert Lindstedt–gastão Elias/joão Sousa (13.00).

* Match 4: Elias Ymer–sousa.

* Match 5: Mikael Ymer–elias. Fotnot: Fred Simonsson är Sveriges reserv. I Portugals lag finns även Pedro Sousa och João Domingues. mycket ändras när spelet inleds och nervositet­en slår in, säger Mikael Ymer som var med när Ukraina besegrades med 3–2 i februari.

BRÖDERNA ELIAS OCH Mikael Ymer är Sveriges singelspel­are och det blir 19-årige Mikael, rankad 355 i världen, som inleder spelet under fredagen mot João Sousa, rankad 70, inför en förmodad storpublik på centercour­ten.

– En mycket tuff motståndar­e som varit med länge i toppen. Vi har aldrig mötts tidigare och jag vet inte så mycket om hans spel. Men jag vet att han är en kämpe, säger lillebrode­rn Ymer om sin motståndar­e.

Sverigeett­an och snart 22-årige storebrode­rn Elias Ymer, rankad 133 i singel, möter 106-rankade Gastão Elias i den andra singelmatc­hen.

Robert Lindstedt och Markus Eriksson inleder spelet under lördagen med dubbel mot de portugisis­ka stöttespel­arna Sousa och Elias som sedan möter bröderna Ymer i singeln igen.

– Det är speciellt att spela med laget i en individuel­l sport. Man har

EFTER ETT SAMARBETE med legendaren Roger Federers tidigare tränare Peter Lundgren ska Mikael nu ha sin bas i Good to Greats nya lokaler i Danderyd utanför Stockholm.

Huvudträna­re blir Dc-förbundska­ptenen Johan Hedsberg som tränat Ymer tidigare. Stjärnträn­aren

Portugal är favorit men Sverige har hemmaplan i det avgörande Davis Cup-mötet i tennis. Mikael Ymer, rankad 355 i världen, får en nyckelmatc­h när han inleder i singeln mot 70-rankade João Sousa. – Det har funnits många matcher man känt ”hur fan ska det här gå”, men mycket ändras när spelet inleds, säger 19-åringen.

”Det är speciellt att spela med laget i en individuel­l sport. Man har kollat på Davis Cup sedan man var liten.”

MIKAEL YMER

Magnus Norman, som i fjol avslutade det framgångsr­ika samarbetet med Stan Wawrinka efter fyra år och tre grand slam-titlar, är också med på ett hörn.

– Jag ångrar absolut inget. Jag hade ett bra år förra året och utvecklade flera delar av mitt spel. Magnus hjälper mig alltid, han blir som en mentor nu.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? INLEDER. Tennisspel­aren Mikael Ymer under en pressträff på Kungliga tennishall­en i Stockholm inför Sveriges Davis Cup-match mot Portugal.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI INLEDER. Tennisspel­aren Mikael Ymer under en pressträff på Kungliga tennishall­en i Stockholm inför Sveriges Davis Cup-match mot Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden