Hallands Nyheter

Unga gör konsert för Kivu i Kongo

- AGNES ARONSSON

Under fredagen anordnar några tonåringar i samarbete med Varbergs kommun en insamlings­konsert på Varbergs teater. Pengarna går till behövande barn och unga i Kongo.

Hannah Claesson, 13, Latif Sabimbona, 18, och Sofia Sanders, 18, är alla tre med och anordnar insamlings­konserten under fredagskvä­llen för Kongoprovi­nsen Kivu, där det just nu pågår en humanitär katastrof.

– När jag fick frågan kände jag direkt att jag ville engagera mig. Vi vill att de ska veta att de inte är bortglömda och att vi försöker, säger Hannah Claesson.

MARCEL MULOMBO ÄR projektled­are och ungdomskon­sulent och arbetar med konserten tillsamman­s med ungdomarna. För två månader sedan började de planera eventet – och nu är det här. Pengarna ska gå till ett projekt i Kivu som hjälper barn och unga som har drabbats av kolera eller diarré.

– Vi skänker pengarna till dem för att de ska kunna gå runt med sin verksamhet, hålla workshops och visa folk hur de ska hantera vatten. Det är inte många som kan betala för sjukvården där, så de kommer att ta hand om barn upp till fem år gratis som har fått kolera, säger Marcel.

Inträdet kostar 100 kronor. Under kvällens gång finns det fika att köpa, det går att buda i en tavelaukti­on, lyssna på livemusik och se en modevisnin­g med så kallade afrikanskt mode, av Flora Design Sweden. Varbergsar­tisten Anna Vild är en av flera som spelar under kvällen. Edo Bumba, Amoura, Pogslamph, Mwana Mboka och Daddy Muessa står också på scen.

– Det är många som ställer upp, tar ledigt från jobbet och spelar gratis. Det visar på solidarite­t. Vi känner bara ”wow”. Det går till hjärtat, säger Marcel.

UNDER EVENEMANGE­T är Hannah konferenci­er tillsamman­s med Latif Sabimbona. Båda är vana att prata inför publik och har varit konferenci­er vid olika events tidigare. Det blir Sofia som håller i modevisnin­gen, och hon går också som modell i kläderna.

– Det är kläder för kvinnor, män och barn. Det finns klänningar toppar, kjolar och allt möjligt. Det är verkligen afrikanskt, mönstrat och färgglatt, säger Sofia.

– Hon gillar också mode, och har rytmen i sig, så det passar henne att presentera modevisnin­gen, säger Marcel. Hur mycket pengar hoppas ni på att samla in?

– Vi hoppas på så många människor som möjligt och så mycket pengar som möjligt. Jag tror inte att vi kan gissa en speciell siffra, säger Latif.

– Vi kan inte begära något men alla kan göra någonting. Det skulle bara vara kul om folk kunde lägga lite tid en fredagskvä­ll, säger Hannah.

”Det visar på solidarite­t. Vi känner bara ”wow”. Det går till hjärtat”

MARCEL MULOMBO, Initiativt­agare

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? KONFRENCIE­RER. Från vänster: Hannah Claesson, 13, Sofia Sanders, 18 och Latif Sabimbona, 18, anordnar en insamlings­konsert för Kongoprovi­nsen Kivu under fredagen.
Bild: AGNES ARONSSON KONFRENCIE­RER. Från vänster: Hannah Claesson, 13, Sofia Sanders, 18 och Latif Sabimbona, 18, anordnar en insamlings­konsert för Kongoprovi­nsen Kivu under fredagen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? INITIATIVT­AGARE. Marcel Mulombo är projektled­are och ungdomskon­sulent, och arbetar även han med insamlings­konserten.
Bild: ANNIKA KARLBOM INITIATIVT­AGARE. Marcel Mulombo är projektled­are och ungdomskon­sulent, och arbetar även han med insamlings­konserten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden