Hallands Nyheter

Stadigt stegrad intensitet i Saknaden

- MATS JOHNSON noje@gp.se

DRAMA

I Andrej Zvjagintse­vs dystra drama Leviatan (2014) finns det uppenbara likheter mellan filmens hänsynslös­e, makthungri­ge borgmästar­e Vadim, som effektivt gör sig av med alla sina fiender, och Vladimir Putin. Den ryske kulturmini­stern Andrej Medinsky var måttligt road. Han menade att Leviatan gav en felaktig bild av Ryssland.

PUTIN FÅR SIG en känga även i Zvjagintse­vs nya, ännu dystrare, drama Saknaden, som annars är en helt annan typ av film, som utspelas i en förort till Moskva (gissningsv­is år 2012) när kapitalism­en är på väg att ta över helt och hållet.

Först karga vinterbild­er från en ödslig skog. Ett hopp till en skolbyggna­d. Barnen kommer utspringan­de för att ta sig hemåt så snabbt som möjligt. Ett nytt hopp, nu till en hyfsat stor lägenhet som skall säljas. Äkta paret Zjenja och Boris hatar varandra. De grälar ständigt och skall skiljas. Ingen vill få vårdnaden av tolvårige sonen Aljosja. Pappan tycker det är en god idé att skicka sonen till en internatsk­ola, och göra honom redo för armén. Aljosja, som stått gömd bakom en dörr och hört hela diskussion­en, gråter hejdlöst.

FRAM TILL NU har filmens tre huvudingre­dienser varit bitterhet, hat och bottenlös förtvivlan.

Regissören lägger ut nya spelbricko­r. Det visar sig att Zjenja har en förmögen medelålder­s älskare och att Boris har en ung flickvän, som är höggravid. Under onödigt lång tid står sedan filmen mer eller mindre helt still.

DRAMATIKEN och intensitet­en stegras rejält när Aljosja plötsligt är spårlöst försvunnen. Det tar föräldrarn­a över ett dygn att upptäcka att sonen inte finns i lägenheten. Ett besök på den lokala polisstati­onen ger inte mycket. Polisen i området har inte tid över för att leta efter försvunna barn och ungdomar. De brukar komma tillbaka inom en vecka, annars får ni höra av er igen, är det enda svaret som den tröttkörde kommissari­en har att komma med.

Zjenja kontaktar en grupp av volontärer som specialise­rat sig på att leta efter försvunna människor. Samordnare­n, nedtonat och superbt spelad av Aleksej Fatejev, är helt förstummad över att föräldrarn­a har noll koll på vad Aljosja brukar göra på dagarna, om han har några kompisar eller speciella intressen.

SEDAN FINNS MÖJLIGHETE­N att göra Saknaden till en kriminalfi­lm, men några Beck- eller Wallanderg­repp finns inte i sikte trots att sökandet efter ett barn, som kan ha blivit kidnappat eller mördat, bara kan gå till på ett sätt.

Zvjagintse­v förstår att allt i en film inte kan vara nattsvart. Det är de frivilliga volontärer­na som står för hoppet och humanismen i ett samhälle som tycks vara på väg mot undergånge­n (i radion rapportera­s det om domedagspr­ofetior).

SAKNADEN Regi: Andrej Zvjagintse­v Med: Marjana Spivak, Aleksej Rozin, Matjev Novikov och Aleksej Fatejev Ryssland, 2017 (127 min)

IINGA KLIPP onödan. En kamera som ogärna rör sig i sidled. En enkel upplösning är inte att tänka på.

Sista bilderna blir en snygg återkoppli­ng till de allra första. Allt är rasande skickligt gjort, men jag vill faktiskt varna för ett par scener som tär rejält på krafterna.

Det tar föräldrarn­a över ett dygn att upptäcka att sonen inte finns i lägenheten

Titta också på: Scener ur ett äktenskap (Ingmar Bergman, 1973) Återkomste­n (Andrej Zvjagintse­v, 2003) Leviatan (Andrej Zvjagintse­v, 2014)

 ?? Bild: TRI ART ?? VILL VIDARE. Mamman Zjenja (Marjana Spivak) i ryska filmen Saknaden vill skilja sig och börja ett nytt liv utan sin son.
Bild: TRI ART VILL VIDARE. Mamman Zjenja (Marjana Spivak) i ryska filmen Saknaden vill skilja sig och börja ett nytt liv utan sin son.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden