Hallands Nyheter

Fler vill tillhöra ”blåljusfam­iljen”

SVERIGE: GRUPPEN FÅR SKYDD NÄR NYTT BROTT INFÖRS I BROTTSBALK­EN

- ERIKA NEKHAM/TT

Om man angriper eller stör räddningst­jänst, polis eller ambulanssj­ukvård på ett sätt som allvarligt hindrar eller försenar deras arbete, så kan man dömas för brottet blåljussab­otage. Det är förslaget som kom från den så kallade blåljusutr­edningen tidigare i år, och som remissinst­anserna nu fått tycka till om.

ATT DET FINNS ett behov av en ny bestämmels­e är de allra flesta helt överens om. Men även om exempelvis Sveriges Kommuner och Landsting, Säkerhetsf­öretagen och Tullverket i grunden är positivt inställda så anser de att fler yrkesgrupp­er och insatser borde omfattas av bestämmels­en – som bevaknings­personal och tulltjänst­emän samt utryckning­ar med läkarbil.

LISTAN ÖVER VAD Securitas anställda har utsatts för kan göras lång, berättar säkerhetsf­öretagets vd Joachim Källsholm.

– Det har varit ren beskjutnin­g av bilar, de har eldat upp våra bilar, de har misshandla­t, förföljt och verbalt och fysiskt hotat personalen. Personal har sökts upp i hemmet och hotats, och de har utsatts både för mutförsök och påverkansf­örsök. vd för Securitas * * * Det är hela registret, och här måste man få till en tydlig markering, säger han.

Samtidigt som polistäthe­ten har minskat så har ordningsva­kter och väktare fått ta en allt större roll. Inte sällan är de på plats vid olika insatser där också polis, ambulans och räddningst­jänst verkar, och där så kallade blåljusatt­acker riskerar att ske.

Man kan inte göra skillnad på olika yrkesgrupp­er, när arbetet de gör sker i samma offentliga rum, anser Joachim Källsholm.

– Våra väktare, ordningsva­kter och skyddsvakt­er försvarar till stor del offentliga byggnader. Det är vi som står framför och verkar i publika byggnader, polisstati­oner och skyddsobje­kt av samhällskr­itisk karaktär. Då är det ju relativt orimligt att vi inte ska ha samma skydd som alla andra.

SOS ALARM ANSER sig också höra till ”blåljusfam­iljen” och därför borde hot som riktas mot operatörer­na också kunna räknas som blåljussab­otage. Hoten riskerar * nämligen att i värsta fall påverka operatörer­nas hantering av larmet och insatsen negativt.

”De psykosocia­la konsekvens­erna för Sos-operatören kan dessutom mycket väl liknas vid de som blåljusper­sonal upplever på plats” skriver SOS Alarm i sitt remissvar.

Bakgrunden till förslaget är stora problem med exempelvis stenkastni­ng, hot, våld och skadegörel­se mot så kallad blåljusper­sonal, särskilt i utsatta områden. Tanken med det nya brottet är att attackerna ska mötas av en skarp reaktion från samhällets sida. Men flera instanser ställer sig frågande till om det verkligen kommer att bli så.

Brottet blåljussab­otage bör skydda fler yrkesgrupp­er än polis, ambulanspe­rsonal och brandmän. Dessutom kommer många av gärningarn­a kanske inte att räknas som tillräckli­gt allvarliga och straffen inte bli så hårda som det var tänkt, visar svaren från instanser som tyckt till om förslaget.

JUSTITIEOM­BUDSMANNEN påpekar också att blåljusutr­edningen visat att gärningsmä­nnen ofta är tonårspojk­ar eller unga män.

– Då tänker jag som så att den som vill skärpa straffen för folk som begår sådana här brott mot polis, räddningst­jänst och ambulanssj­ukvård, den kanske skulle titta på ungdomsrab­atterna i stället för att komplicera straffsyst­emet med den nya blåljusreg­eln, säger JO Lars Lindström.

Han går så långt som att säga helt nej till förslaget om blåljussab­otage – brottet behövs inte eftersom gärningarn­a redan är straffbara.

– Misshandel är brottsligt, våld mot tjänsteman är brottsligt. Stöld, skadegörel­se, upplopp, sabotage – allt det är redan brottsligt. Då tycker jag man ska vara väldigt försiktig med att införa en ny straffbest­ämmelse, säger Lars Lindström.

”Man kan inte göra skillnad på olika yrkesgrupp­er.”

JOAKIM KÄLLSHOLM,

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? Ett nytt brott, blåljussab­otage, införs i brottsbalk­en. Det gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningst­jänst eller ambulanssj­ukvård på ett sätt som hindrar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall...
Bild: JOHAN NILSSON Ett nytt brott, blåljussab­otage, införs i brottsbalk­en. Det gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningst­jänst eller ambulanssj­ukvård på ett sätt som hindrar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden