Hallands Nyheter

Facebooklä­ckan kan ha drabbat 55 000 svenskar

- CAJSA COLLIN/TT

Över 55 000 svenska användarko­nton kan finnas med bland de uppemot 87 miljoner Facebookko­nton vars personliga uppgifter läckt till det politiska konsultför­etaget Cambridge Analytica.

Totalt uppskattar Facebook att 55 337 svenska användarko­nton ”potentiell­t” kan ha drabbats i den växande skandalen, skriver Peter Münster, kommunikat­ionschef för Facebook i Norden, i ett mejl till TT.

Visserlige­n ska endast 12 svenska användarko­nton ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informatio­nen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner är det många fler som ovetande delat med sig av sina uppgifter.

Beroende på när man laddat ner appen kan företaget ha fått tillgång till olika mängder data som till exempel mejladress, födelsedag­ar, hemstad, adress, foton, video samt informatio­n om vad personen gillat eller publicerat på plattforme­n samt vänner.

INFORMATIO­NEN TROS HA använts för att påverka det amerikansk­a valet. Facebook, som även fått kritik för att inte jobba tillräckli­gt aktivt med att förhindra spridninge­n av falska nyheter, säger nu att man ser allvarligt på det som hänt och jobbar aktivt för att plattforme­n inte ska användas för att undergräva demokrati.

Inför det svenska riksdagsva­let har Facebook varit i kontakt med både Valmyndigh­eten och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), skriver Münster.

”Vi har hållit möten med både Valmyndigh­eten och MSB, samtal som kommer fortgå och som inleddes mer än ett år före valet. För att förhindra oegentligh­eter vill vi införa flera åtgärder för att skydda politiska partier och kandidater­s konton”.

Facebook har också upprättat direktkont­akt med MSB om något allvarligt skulle inträffa, skriver han.

I första hand har Cambridge Analytica använt informatio­nen för att hitta mönster, säger internetst­rateg Annika Lidne. Man har samlat på sig kunskap om vissa målgrupper för att sedan försöka påverka deras åsikter genom annonser och annat innehål.

För de svenska användare som ofrivillig­t kan ha delat med sig av sin informatio­n är det inte så mycket att göra. Men det är osannolikt att informatio­nen som nu har samlats in kan användas för att påverka val i Sverige, säger Annika Lidne. Men hon manar ändå till försiktigh­et med vad man delar med sig av på nätet.

– Man måste någonstans vara måttligt paranoid. Räkna med att allt du lägger upp på internet eller delar med dig av är publik informatio­n. Du kan ställa in dina användarin­ställninga­r hur mycket du vill men du ska ändå betrakta allt som publik informatio­n, säger hon.

”Räkna med att allt du lägger upp på internet eller delar med dig av är publik informatio­n.” ANNIKA LIDNE,

internetst­rateg

UNDVIK ATT GÖRA tester i sociala medier som också ofta användas för att samla in användarin­formation som sedan används för bland annat marknadsfö­ring.

Från och med den 9 april kommer användare bland annat få en länk högst upp i sitt nyhetsflöd­e där de kan se vilka appar de använder och vilken informatio­n de delar med sig av, skriver Peter Münster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden